Annons
Nyheter

30 års fängelse för misstänkt abort i El Salvador

El Salvador • Publicerad 11 maj 2022
Demonstrationer med krav på att avkriminalisera abort i El Salvadors huvudstad San Salvador i höstas. Arkivbild.
Demonstrationer med krav på att avkriminalisera abort i El Salvadors huvudstad San Salvador i höstas. Arkivbild.Foto: Martin Recinos/AFP/TT

En kvinna i El Salvador som anklagas för att ha genomgått en abort har dömts till 30 års fängelse för mord, enligt en organisation som arbetar för att avkriminalisera ingreppet.

Kvinnan drabbades av graviditetskomplikationer som slutade i missfall. Detta inträffade för två år sedan och hon har sedan dess suttit häktad.

Annons

Att avsluta en graviditet kan ge upp till åtta års fängelse i El Salvador och många kvinnor åtalas efter att ha sökt vård för komplikationer under graviditeten. Ofta döms dock kvinnorna för mord i stället och därmed till betydligt längre fängelsestraff.

Det här är den första domen av det här slaget på sju år i landet, skriver El País. Enligt tidningen har kvinnan en dotter på sju år, som hon alltså redan har varit skild från i två år.

Kvinnans advokat kritiserar den ansvariga domaren, som beskrivs som partisk och fördomsfull, och säger att domen ska överklagas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons