Annons
Nyheter

4 000 kroppar identifierade i Libyen

Närmare 4 000 kroppar som hittats i samband med översvämningskatastrofen i Libyen har hittills identifierats. Samtidigt saknas ännu över 9 000 personer, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).
Libyen • Publicerad 17 september 2023
Sök. och räddningsteam letar efter kroppar i Darnah i Libyen. Fortfarande saknas tusentals personer.
Sök. och räddningsteam letar efter kroppar i Darnah i Libyen. Fortfarande saknas tusentals personer.Foto: Yousef Murad/AP/TT

Sökinsatser pågår fortfarande för att hitta kroppar i leran och till havs, samtidigt som hoppet om att finna överlevande blir allt mindre.

Enligt FN kan så många som 11 300 personer kan ha omkommit, något Libyska Röda Halvmånen avfärdar.

Annons

– Vi är chockade över att se vårt namn tillsammans med den siffran, säger talesmannen Tawfik Shoukri till nyhetsbyrån AFP.

– Det bara spär på förvirringen och oron hos de saknades familjer.

Förra helgen orsakade stormen Daniel enorma översvämningar i de östra delarna av Libyen. Två kollapsade dammar ledde till tusentals döda i staden Darnah vid Medelhavet.

WHO samarbetar med myndigheterna för att ta itu med hälsobehoven hos de uppskattningsvis 35 000 som fördrivits från sina hem i samband med katastrofen.

På lördagen anlände en andra hjälpsändning på 29 ton till staden Benghazi i norra Libyen. Den innehåller bland annat akutvårdsmateriel och mediciner samt säckar för att kunna flytta på kroppar för begravning.

Myndigheter och hjälporganisationer har uttryckt oro för att vattenburna sjukdomar ska spridas, vilket riskerar att förvärra den humanitära krisen i landet.

"Detta är en katastrof av episka proportioner", säger Ahmed Zouiten, representant för WHO i Libyen, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons