Annons
Nyheter

Över 80 dödades i IS-attack i Nigeria

Dödstalet efter en terrorattack mot en by i nordöstra Nigeria i tisdags har stigit till 81.
Vittnen uppger att extremisterna körde på civila med sina fordon och öppnade eld mot byborna.
Nigeria • Publicerad 10 juni 2020
En nigeriansk regeringssoldat bevakar en religiös högtid i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Arkivbild.
En nigeriansk regeringssoldat bevakar en religiös högtid i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Arkivbild.Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Delstaten Borno i Nigeria.
Delstaten Borno i Nigeria.Foto: 

Enligt lokal milis och invånare i området angreps byn Felo av medlemmar ur terrorrörelsen Islamiska statens västafrikanska gren Iswap.

– Vi har ännu inte genomfört någon fullständig utvärdering, men vi har pratat med dem (byborna), och de har begravt 49 kroppar medan 32 kroppar har tagits omhand av föräldrar och syskon, säger Babagana Zulum Umara, guvernör i delstaten Borno.

Annons

Han tillägger att sju personer, däribland den lokala ledaren, förts bort av angriparna.

Flera människor skadades svårt i attacken, säger en bybo.

Invånare uppger att Iswap gång på gång har stulit boskap från dem och att de därför bildat en lokal milis för att försvara sig. Vid flera tillfällen ska jihadisterna ha jagats iväg och några har dödats av milisen. Lokala ledare uppgav tidigare att motivet till massakern kan ha varit hämnd.

Det islamistiska väpnade upproret i nordöstra Nigeria har krävt minst 36 000 liv. Över två miljoner människor har tvingats fly sina hem.

Iswap, som bröt sig ur terrorrörelsen Boko Haram 2016, har trappat upp sina angrepp mot militära mål de senaste två åren. De senaste månaderna har även antalet attacker mot civila mål ökat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons