Annons
Nyheter

Ädla bildelar lockar tjuvar

Tjuvar är på jakt efter ädelmetaller – i din bils avgassystem.
När priset på palladium och rodium nått skyhöga nivåer har stölderna av katalysatorer ökat explosionsartat.
Brott • Publicerad 16 mars 2021
Antalet stölder av katalysatorer från bilar ökade explosionsartat under 2020. Orsaken är att tjuvarna är på jakt efter ädelmetaller i anordningen. Arkivbild.
Antalet stölder av katalysatorer från bilar ökade explosionsartat under 2020. Orsaken är att tjuvarna är på jakt efter ädelmetaller i anordningen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Förra året stals närmare 3 200 katalysatorer från bilar i Sverige. En explosionsartad ökning jämfört med 2019 – då skedde blott 74 liknande stölder.

Tjuvarna är dock inte intresserade av att sälja katalysatorer som reservdelar utan det är anordningens tre ädelmetaller platina, rodium och palladium man är ute efter.

Annons

– Det är en ökning från i princip noll till över 3 000 stölder på ett år och det beror ju helt och hållet på världsmarknadspriset för de här ädelmetallerna, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen, till TT.

"Väldigt, väldigt höga nivåer"

Prisnivåerna för exempelvis rodium och palladium har stigit oerhört mycket de senaste åren. Rodium handlas för runt 26 000 dollar per uns (31 gram) och palladium på runt 2 300 dollar per uns, enligt Sveriges geologiska undersökning. Med dagens dollarpris blir det motsvarande drygt 220 000 kronor respektive 20 000 kronor.

– Exempelvis palladium låg länge runt 1 000 dollar per uns, men priserna började gå upp 2019. Nu har den legat på väldigt, väldigt höga nivåer historiskt sett. Om du ligger på den typen av nivåer ger det tyvärr incitament till den här typen av brottslighet, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea, till TT.

Exakt hur mycket det går att utvinna av varje enskild ädelmetall i en katalysator varierar, men ett svenskt företag som arbetar med återvinning av katalysatorer uppger för TT att det går att utvinna runt två till tre gram sammanlagt.

Polisen tror dock inte att tjuvarna utvinner själva metallerna i Sverige.

– De stjäls här och sedan finns det förmodligen olika ställen där de samlas upp och sedan transporteras de utomlands och där sker utvinningen av de här ädelmetallerna, säger Nils Norling.

Nyligen kunde Malmöpolisen slå till mot en grupp män som hade flera bilar fyllda till brädden med katalysatorer.

– När man kontrollerar ett förvaringsutrymme hittar man ännu fler. Det var ett massivt beslag, säger Nils Norling.

Svårt att skydda sig

Totalt visade det sig röra om 1 034 katalysatorer, och de sju männen i åldrarna 23–47 år är nu misstänkta för grovt häleri. Om de var i färd med att föra katalysatorerna ut ur landet är oklart, men generellt när det gäller stulna bildelar för stöldligorna ut dessa till Polen, Tjeckien, Slovakien samt de baltiska länderna, uppger Norling.

– Det är klart att det finns en förhoppning att vi verkligen har satt en törn i sidan på de som ägnar sig åt den här typen av kriminalitet. Förhoppningsvis leder detta till att det sker färre stölder framöver i södra Sverige, säger Nils Norling.

Annons

Det är dock svårt för bilägare att skydda sig mot flinka tjuvar om fordonet är parkerat utomhus.

– Det sker nattetid och man har ofta någon form av domkraft med sig för att höja upp bilen. Tjuvarna har ett visst mått av tekniskt kunnande också, så det går fort. Så det är tyvärr svårt att skydda sig mot det här, säger Nils Norling.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons