Annons
Nyheter

Afghansk motståndsledare: Vi ger aldrig upp

Den afghanske rebelledaren Ahmad Massoud slår tillbaka sedan flera talibanledare utropat seger i motståndsfickan Panjshirdalen norr om huvudstaden Kabul.
"Vi kommer aldrig att ge upp", skriver Massoud på Facebook.
Afghanistan • Publicerad 4 september 2021
Milismän lojala med Ahmad Massoud i Panjshirdalen. Bilden är från den 30 augusti.
Milismän lojala med Ahmad Massoud i Panjshirdalen. Bilden är från den 30 augusti.Foto: Jalaluddin Sekandar/AP/TT

Det senaste dygnet har motstridiga uppgifter kommit från Panjshirdalen, det enda område i landet där motståndsmän har trotsat talibanstyret och bedriver gerillakrig.

Styrkorna i området leds av Ahmad Massoud, son till det legendomsusade "lejonet från Panjshir", Ahmad Shah Massoud, som motade fundamentaliströrelsen i grind på 1990-talet.

Massoud: Motståndet lever

Annons

Flera talibanledare uppger att dalen har fallit, medan andra uppgifter inifrån Panjshir tillbakavisar detta. Talibanerna har heller inte officiellt utropat seger. Nu skriver Massoud själv på Facebook att motståndet lever.

"Vi kommer aldrig att ge upp kampen för Gud, frihet och rättvisa", skriver motståndsledaren, och nämner både de stridande i Panjshir och de kvinnor i Herat som gått ut för att demonstrera mot det kvinnoförtryck man fruktar som en följd av talibanernas maktövertagande.

"Folket tröttnar inte, och är inte rädda för hot", fortsätter Massoud, som inte direkt bemöter uppgifterna om att talibanerna ska ha tagit kontroll över Pansjhirdalen.

Från Kabul kommer uppgifter om att flera personer har dödats och skadats av skottlossning i samband med firande av de påstådda framgångarna i Panjshir, enligt flera afghanska nyhetskällor som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.

En talesperson för talibanerna uppmanar folk att sluta skjuta i luften.

Ska presentera regering

Parallellt med den dramatiska utvecklingen i Panjshir väntar många på besked från talibanerna om vilka som ska ingå i Afghanistans nya regering. Utnämningen markerar en vändpunkt i rörelsens skifte från rebellgrupp till styrande makt, och intresset för vilka namn som kommer att presenteras är stort.

Många undrar också hur 2021 års talibaner ska hantera frågor om kvinnliga rättigheter och kvinnlig representation. I fredags demonstrerade kvinnor i Kabul för deltagande i den kommande regeringen, som man hoppas ska hålla en annan linje än under skräckväldet 1996-2001, då kvinnor i princip inte hade några rättigheter alls.

Fakta: Panjshirdalen

Panjshirdalen ligger några mil nordost om Afghanistans huvudstad Kabul, i provinsen Kapisa.

Dalen har länge varit svår att erövra och ses som en symbol för motstånd. Detta sedan varken Sovjets militär på 1980-talet eller talibanerna på 1990-talet lyckats besegra motståndsrörelsen där.

I Panjshirdalen finns fem dalgångar, vilket har gjort att området även kallas "De fem lejonen".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons