Annons
Nyheter

Aggressiv smörbult på väg mot Mälaren

Den invasiva smörbulten sprider sig längs Östersjökusten. Nu varnar forskare om att den också kan vara på väg in i Mälaren
Natur • Publicerad 8 maj 2022
Den svartmunnade smörbulten. Ett gissel. Arkivbild.
Den svartmunnade smörbulten. Ett gissel. Arkivbild.Foto: Göteborgs Universitet/Hand out/TT

Den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult finns redan längs Östersjökusten. Om den tar sig in i Mälaren skulle det kunna påverka fisket och hela ekosystemet.

– Den äter väldigt mycket olika saker, den är ganska aggressiv och reproducerar sig många gånger per år, så kommer den till Mälaren kommer den att den att orsaka förändringar i ekosystemet. Många säger att det bara är en tidsfråga, säger ekolog Mattias Renström vid länsstyrelsen i Uppsala län till SR Uppland.

Annons

Länsstyrelserna i Uppsala län och Gävleborg arbetar tillsammans för att bekämpa arten och minska antalet av dem. Men det är ett svårt arbete.

– Det är väldigt svårt att bekämpa invasiva arter i vattenmiljöer eftersom vi inte ser dem och eftersom det är stora ytor som hänger ihop. Vi vill inte att det ska leta sig längre norrut än vad den har gjort nu, säger Renström.

Troligen kom smörbulten till svenska vatten via fartygens barlastvatten.

Fakta: Svartmunnad smörbult

Den svartmunnade smörbulten upptäcktes som främmande art utanför den polska hamnstaden Gdansk 1990. Påträffades i Sverige för första gången 2008, då i Karlskrona skärgård. Har sedan spridit sig till flera områden runt Östersjön och till Göteborgs hamnområde.

Blir normalt mellan 10 till 17 cm. Har ofta en karaktäristiskt svart fläck på bakre delen av främre ryggfenan.

Kan leva och föröka sig i både sött och salt vatten. Etableringen i svenska vatten kan leda till betydande effekter på inhemska arter och ekosystem.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons