Annons

Akademien bemöter Handke-protest

Kultur • Publicerad 20 november 2019
Bosniska överlevarorganisationer protesterar utanför Sveriges ambassad i Sarajevo. Arkivbild.
Bosniska överlevarorganisationer protesterar utanför Sveriges ambassad i Sarajevo. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera bosniska överlevarorganisationer, bland dem Föreningen för folkmordets offer och vittnen och Srebrenicas mödrar, anser att Peter Handke är folkmordsförnekare och har i ett brev krävt att hans Nobelpris i litteratur dras tillbaka. Nu har Svenska Akademien besvarat brevet, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

"Vi har tagit emot brevet med oro och djup sorg. Det är tydligt att vi har väldigt olika sätt att se på Peter Handkes litterära verk", skriver Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson.

Annons

Han skriver också att parterna är eniga om att de litar helt och fullt på Haagtribunalens bedömning att massakern i Srebrenica ska klassas som folkmord.

Murat Tahirović, ordförande för Föreningen för folkmordets offer och vittnen, kallar i ett mejl till Kulturnyheterna svaret för "motsägelsefullt och hycklande".

"Nobelkommittén skriver att de litar på Haagtribunalens bedömning, samtidigt belönar de Peter Handke som förnekar detta."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons