Annons
Nyheter

Åkesson rasar mot fråga på nationella provet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson riktar frän kritik mot Skolverket. Anledningen – en fråga om SD på årets nationella prov.
Politik • Publicerad 3 maj 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk till en fråga på årets nationella prov. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk till en fråga på årets nationella prov. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Frågan som väckt Åkessons vrede, som Expressen först rapporterade om, fanns med på provet i historia för årskurs 9 och löd:

"En socialdemokratisk debattör skrev 2017: Sverigedemokraterna tror att vi lever på 30-talet. Vilket lands historia från 1930-talet tänker skribenten troligen på?".

Annons

Ett av svarsalternativen var "Tyskland".

"Det här äcklar mig på riktigt. Propaganda riktad till skolbarn som hör hemma i diktaturer", skriver Åkesson på Twitter.

Enligt Expressen vill SD nu kalla Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till utbildningsutskottet. Detta då man anser att frågan syftar till att sammankoppla partiet med Nazityskland.

– Det här är helt oanständigt, säger Patrick Reslow, SD-ledamot i utskottet, till Expressen.

Anders Boman, enhetschef för nationella proven, anser att frågan borde ha formulerats annorlunda för att undvika missförstånd.

– Det kan missförstås som att Skolverket gör den här kopplingen. Att det skulle finnas någon typ av agenda inblandad, säger han till tidningen.

Enligt Boman fanns även frågor med politiska uttalanden som kopplar Vänsterpartiet till Sovjetunionen med på provet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons