Annons
Nyheter

Åkesson: Svårare släppa fram en regering med L

SD kommer inte att tumma på sina krav i migrationspolitiken, säger partiledaren Jimmie Åkesson. Och en konservativ regering med Liberalerna blir svårare att släppa fram.
Politik • Publicerad 11 mars 2021
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill på förhand komma överens med M och KD om sakpolitiska frågor. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill på förhand komma överens med M och KD om sakpolitiska frågor. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Sverigedemokraternas Richard Jomshof, dåvarande partisekreterare Björn Söder, partiledare Jimmie Åkesson och dåvarande politiske sekreterare Erik Almqvist samlade för första gången sin riksdagsgrupp i riksdagen 2010.
Sverigedemokraternas Richard Jomshof, dåvarande partisekreterare Björn Söder, partiledare Jimmie Åkesson och dåvarande politiske sekreterare Erik Almqvist samlade för första gången sin riksdagsgrupp i riksdagen 2010.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringsfrågan efter valet nästa år har blivit ett hett politiskt ämne de senaste dagarna. Både Centerpartiet och Liberalerna har lämnat besked om hur de kan tänka sig att samarbeta efter 2022.

Båda har i sina beslut tagit hänsyn till Sverigedemokraterna.

Annons

Jimmie Åkesson säger i en längre intervju att han välkomnar att Liberalerna verkar överge isoleringen av SD men påpekar att den interna processen i L inte är klar än. Frågan beslutas på ett partiråd den 28 mars.

– Så vi får se lite hur det landar, men det är klart att det förändrar spelplanen åtminstone om nu Liberalerna gör bedömningen att de vill tillhöra borgerligheten och stödjer en borgerlig regering. Det förändrar ju en del, säger Åkesson.

Samtidigt reagerar han på partiledaren Nyamko Sabunis "ultimativa krav" om vilka som ska och inte ska ingå i en sådan regering.

– Det gör ju också, som jag ser framför mig, att det konservativa alternativet som skulle vara ett riktigt alternativ för väljarna inför nästa val blir mer liberalt och därmed lite sämre. Och det är dåligt naturligtvis.

– Det intressanta för oss är sakpolitiken och det är klart att om Liberalerna får genomslag i en regering för sin migrationspolitik eller sin ganska liberala syn på brott och straff, då blir det svårare. Men är Liberalerna beredda att kompromissa eller att vika sig i de här frågorna som är viktiga för oss, ja då är det klart att vi kan diskutera både de frågorna och andra frågor med dem.

"Lättare än vad jag trott"

Sverigedemokraterna har vuxit stadigt sedan partiet tog sig in i riksdagen 2010, då med 5,7 procent av rösterna. I det senaste riksdagsvalet blev stödet 17,5 procent. Men under pandemin har partiet rört sig mycket lite i opinionen.

Jimmie Åkesson hymlar inte med att ambitionen är att sitta i en regering efter valet, men att det kanske inte är särskilt realistiskt. Då vill han ha så stort inflytande som möjligt.

Vilka sakpolitiska krav han har för att släppa fram Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister vill han inte berätta. Men liksom andra partier har hjärtefrågor går Åkessons röda linjer i migrationspolitiken och när det gäller brott och straff.

– Det är klart att volymerna i asyl- och anhöriginvandringen är en sådan knäckfråga. Där noterar jag i och för sig att Moderaterna har kommit väldigt nära oss, till och med när det gäller kvotflyktingar närmar de sig oss. Så det är en fråga som kanske tenderar att bli lättare att komma överens om än vad jag trott från början.

"Vi tar en stor risk"

Åkesson talar om att han vill se en invandring där fler asylinvandrare ska lämna Sverige än de som kommer hit – ett så kallat nettominus, eller i alla fall nollsummespel. När det kommer till brott och straff handlar det om en generell höjning av miniminivåerna i straffskalan.

Annons

– Min bedömning är att vi borde kunna komma överens om det, men vi är inte där än.

En annan fråga där det råder samsyn på högerkanten är energipolitiken och synen på kärnkraft som fortsatt viktig. Där är partierna också hyfsat överens, enligt Åkesson, om än inte i detaljerna.

Hur ett samarbete med M och KD skulle kunna se ut, om det kan bli aktuellt med ett januariliknande samarbete, är oklart. Jimmie Åkesson vill före valet, eller i alla fall före en statsministeromröstning, sätta sig ned och komma överens om sakpolitik.

– Det gör det ju lättare både för oss och för andra att veta vad som gäller.

Men för att ens kunna tolerera en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna måste det vara tillräckligt attraktivt. SD tar annars en "stor risk".

– Känner vi att vi inte får tillräckligt med inflytande finns det ingen anledning för oss att släppa fram vare sig den ena eller andra. Vi jobbar ganska långsiktigt och det har vi alltid gjort, och det kanske är bättre att en dålig regering får misslyckas ytterligare fyra år för att sedan få en sverigedemokratisk regering därefter. Det är sådana resonemang man får föra när man står inför det faktumet.

Kommenterar Jomshof

M-ledaren Ulf Kristersson säger att SD har förändrats i sin retorik och Jimmie Åkesson är inte sen med att hålla med. Partiet har gått igenom en mognadsprocess under elva år i riksdagen och "lärt oss kring frågors komplexitet".

Nyligen kallade SD:s partisekreterare Richard Jomshof islam för en "avskyvärd ideologi och religion", ett uttalande som väckte starka reaktioner.

– I sak kan jag tycka att han sa saker som var helt korrekta men jag tycker samtidigt det är viktigt att man är noga med vokabulären. Han kunde sagt islamism där i stället så hade jag inte sett det som särskilt kontroversiellt alls faktiskt, säger Jimmie Åkesson.

Uttalandet uppmärksammades av riksdagsledamoten Björn Söder, som spred det vidare och så gjorde även Sverigedemokraternas officiella Twitterkonto. Nu har SD tagit bort inlägget eftersom att döma ut en hel religion är fel, enligt Åkesson.

Annons

TT: Riskerar sådana här uttalanden att göra det svårare för Moderaterna att samarbeta med er?

– Säkert, säkert är det så. Nu tycker jag att det här i sak blev fel eftersom man kunde använt andra begrepp, säger Åkesson och fortsätter:

– Någonstans har jag ändå upplevt att Moderaterna har varit beredda och förstår det, och är det så att man inte håller med, då har jag full respekt för att man behöver kommentera det och säga vad man tycker som moderater.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons