Annons
Nyheter

Häktning hävs för åtalade för skott mot centrum

Åklagaren yrkade på 14 års fängelse för den äldsta av de tre personer som åtalats för skottlossningen utanför Gamlegårdens köpcentrum i Kristianstad i somras.
Tingsrätten beslutade dock att häva häktningen för mannen efter avslutad förhandling.
Brott • Publicerad 3 maj 2022
Tre personer skadades allvarligt under skottlossningen vid Gamlegårdens köpcentrum i augusti. Arkivbild.
Tre personer skadades allvarligt under skottlossningen vid Gamlegårdens köpcentrum i augusti. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi kunde haft 14 döda, där den yngsta hade varit en ettåring, sade åklagare Marie-Louise Holmberg i sin plädering, rapporterar P4 Kristianstad.

Vid skottlossningen, som ledde till att tre unga män åtalades för mordförsök, skadades tre personer allvarligt, bland dem en äldre kvinna.

Annons

Åklagaren sade inledningsvis i sin plädering att det sammanlagda straffvärdet är livstids fängelse, men yrkade senare på 14 års fängelse för den äldsta av de åtalade, som är 21 år. De två yngre åtalade, som är 17 respektive 18 år, bör enligt åklagaren dömas till sluten ungdomsvård i fyra år.

Försvarsadvokaterna dömde samfällt ut bevisningen och krävde att åtalet ska ogillas av tingsrätten. Maria Ingvarsdotter, som försvarar 21-åringen, anser att ingen bevisning knyter honom till brottsplatsen.

– Åklagaren har långt ifrån styrkt det här. Åtalet bör ogillas och min klient försättas på fri fot, sade 17-åringens försvarare Niclas Mandelholm enligt radion.

Så blev det också. Tingsrätten beslutade efter avslutad förhandling på tisdagen att häktningen för 17-åringen och 21-åringen skulle hävas. 21-åringen försätts dock inte på fri fot då han avtjänar ett annat straff. Ett beslut om hävd häktning efter avslutad förhandling brukar indikera att en friande dom är att vänta.

18-åringen ska dock vara fortsatt häktad, rapporterar P4 Kristianstad.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs felaktigt att 21-åringen släpps på fri fot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons