Annons
Nyheter

Åklagare: Fler mål bakom terrorrubricering

Den misstänktes kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är inte det som fått polisen att rubricera mordet i Visby som terrordåd.
32-åringen hade planer på fler mord, i syfte att skada Sverige, enligt åklagaren.
Brott • Publicerad 15 juli 2022
Polisen griper den misstänkte efter dådet vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.
Polisen griper den misstänkte efter dådet vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.Foto: Henrik Montgomery/TT
Åklagare Henrik Olin. Arkivbild.
Åklagare Henrik Olin. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

I måndags klassades knivattacken i Visby som terrordåd av Säpo. Den 32-årige man som gripits för mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren misstänks nu också för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Kammaråklagare Henrik Olin säger att den misstänkte hade fler mål på plats i Visby. Fler detaljer än så om vad som ledde till den nya brottsrubriceringen vill han inte ge.

Annons

– Vad som har framkommit är ett brott som inte enbart är riktat mot Ing-Marie Wieselgren utan mot Sverige. Misstanken om förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord avser inte brottet mot Ing-Marie Wieselgren utan mot annan person eller personer.

NMR inte bakom

Enligt uppgifter i flera medier har den misstänkte kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Men de kopplingarna har inget att göra med att brottet numera utreds som ett terrordåd.

– NMR spelar in i utredningen om den misstänktes bakgrund, men det är inte den kopplingen eller någon annan organisation som har lett fram till den här omrubriceringen, säger Henrik Olin.

Enligt honom finns det flera omständigheter som gör att att gärningen kan klassas som terroristbrott. Även platsen och tidpunkten spelar in.

– Det är en helhetsbedömning. I den ligger såväl offrets funktion och roll som själva sammanhanget. Politikerveckan i Almedalen är en speciell plats med en tydlig koppling till demokratin i Sverige och en öppen mötesfrihet är också av betydelse i den här helhetsbedömningen, säger Henrik Olin.

Hade flera mål

Det var i onsdags förra veckan som psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på Sveriges Kommuner och Regioner knivhöggs till döds av 32-åringen. Mannen har tagit på sig gärningen, men hur han ställer sig till den nya rubriceringen vill Henrik Olin inte gå in på.

Mannens advokat Staffan Fredriksson har tidigare sagt att mannen förberett attacken i flera dagar och att han var missnöjd med psykiatrin.

Fortfarande återstår mycket i utredningen, påpekar Henrik Olin: ett stort antal förhör, tekniska undersökningar och undersökning av datorer och telefoner och andra beslag, bland mycket annat.

– I samband med häktningsförhandlingen beslutades även om en stor rättspsykiatrisk undersökning och den håller den misstänkte på att genomgå nu, säger Henrik Olin.

Fakta: Terrorbrott

Ett terroristbrott är enligt svensk lag en gärning som kan skada en stat eller mellanstatlig organisation allvarligt, och vars avsikt är att

injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp.

tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta, eller avstå från att vidta, en åtgärd.

allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons