Annons
Nyheter

Åklagare vill ställa virusfrågor till Conte

Coronaviruset • Publicerad 10 juni 2020
Italiens premiärminister Giuseppe Conte ska utfrågas av italienska åklagare om coronakrisen.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte ska utfrågas av italienska åklagare om coronakrisen.Foto: Roberto Monaldo

Italiens premiärminister Giuseppe Conte, hälsominister Roberto Speranza och inrikesminister Luciana Lamorgese har kallats till italienska åklagare i Rom för att svara på frågor om regeringens respons på coronapandemin.

Utredningen har initierats av åklagare i Bergamo i Lombardiet, den region som drabbades hårdast av coronakrisen. En fråga rör nedstängningen av samhället, och varför åtgärder om nedstängning inte sattes in tidigare i städerna Nembro och Alzano.

Annons

Regeringen införde det som kallats för "röd zon" i Codogno den 21 februari, ett dygn efter det att läkare bekräftat att en patient var smittad. Lombardiet och områden däromkring stängdes ned den 8 mars, och en nationell nedstängning följde två dagar senare.

Chefåklagare Maria Cristina Rota och hennes grupp har redan utfrågat makthavare i Lombariet, som anser att det var centralregeringens uppgift att besluta om nedstängning, åtminstone i vissa regioner.

Åklagare ska även träffa chefen för det nationella hälsoinstitutet och rådgivare från Världshälsoorganisationen WHO.

Dödstalet på grund av coronapandemin beräknas överstiga 34 000 i Italien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons