Annons
Nyheter

Aktivt förvaltade Sverigefonder sågas

Sparare som valt aktivt förvaltade Sverigefonder har inte haft någon större framgång. Endast 12 av 51 har slagit index de senaste fem åren, visar en genomgång som Aktiespararna har gjort.
Ekonomi • Publicerad 6 april 2023
Få Sverigefonder har slagit index de senaste åren. Arkivbild.
Få Sverigefonder har slagit index de senaste åren. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Indexfonder har varit en bättre placering än aktivt förvaltade fonder de senaste fem åren. Eller annorlunda uttryckt: aktivt förvaltade fonder får underkänt. Det är inte värt pengar att betala avgifter till fondbolagen. De levererar inte den överavkastning som jag som sparare förväntar mig, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, till SVT.

Till skillnad från en indexfond, som innebär investering utifrån ett genomsnitt av börsbolag, så betyder en aktivt förvaltad fond att en förvaltare väljer vilka bolag som fonden ska satsa på. På frågan om det handlar om skicklighet eller tur när det gäller de fonder som faktiskt gått bättre än snittet, säger Joacim Olsson:

Annons

– Om du har 100 pilkastande apor som år efter år kastar pil och vänder aktier på det sättet så kommer några över tid att ha ett bra resultat även fast det kanske är avgifter som dras hela tiden.

Storbanken Nordea står enligt SVT bakom flera av de aktivt förvaltade aktiefonderna som ligger långt ned på listan efter att höga avgifter har ätit upp avkastningen. Banken har valt att inte ställa upp på någon intervju men skriver i ett mejl: ”Vår ambition är att vi i våra aktivt förvaltade fonder ska slå index över tid och vi beklagar naturligtvis när vi inte alltid lyckas med det.”

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons