Annons
Ystad

Akut blodbrist – 21 000 givare behövs inför jul

Blodcentraler över hela landet slår larm. Blodlagren är oroväckande låga inför den stundande storhelgen.
Skåne • Publicerad 3 december 2019
Martin Wassenius är van vid proceduren efter att ha gett blod i 15 års tid. Helene Nilsson är biomedicinsk analytiker och tappar upp 4,5 deciliter av blod som sedan ska skickas till Lund.
Martin Wassenius är van vid proceduren efter att ha gett blod i 15 års tid. Helene Nilsson är biomedicinsk analytiker och tappar upp 4,5 deciliter av blod som sedan ska skickas till Lund.Foto: Mark Hanlon

Det är tre veckor till en lång jul- och nyårshelg då många blodgivare inte lämnar blod. Eftersom behovet av blod inte minskar under långhelgen krävs ett visst lager.

– Det har varit stor åtgång på blod de senaste veckorna, och blodlagren är tommare än önskvärt, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Region Stockholm. Vi hoppas att många nya och befintliga blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul.

Annons

Även om behovet av blod är störst i städer där universitetssjukhusen ligger så råder det brist även i andra delar av landet. I Skåne behövs till exempel 5 000 blodgivare innan jul.

”Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till”
Karolina Blom Winberg, talesperson för GeBlod

– Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig i Region Stockholm och talesperson för GeBlod.

I Skåne har alla sjukhus en och samma blodbank, därför går det inte att säga hur mycket blod som behövs på enskilda platser, exempelvis i Ystad, säger Ingrid Johansson som är blodgivarsamordnare på Blodcentralen Skåne.

– Men vi vet att vi behöver runt 250 givare per dag. Det vi främst behöver fylla på med är de vanligaste blodgrupperna det vill säga A- och 0-blod. Vi vädjar dessutom till redan etablerade givare att komma in, då nya personer tar längre tid, säger hon.

En som är en väldigt etablerad blodgivare är Martin Wassenius. Under tisdagseftermiddagen dyker han upp på Ystads blodcentral på avtal tid. Han har gett blod i 15 års tid och det här är den 47:e gången han får sitt blod tappat.

– Det känns självklart att ge blod för mig. Jag har själv inte behövt ta emot blod någon gång men det känns bra att det kommer till användning, numera får man till och med ett sms när blodet används, säger han.

Fyra och en halv deciliter blod ska han tömmas på innan han kan lämna centralen. I Ystad har man runt 18 blodgivare per dag, som mål.

– Ibland är det mindre och ibland mer. Nu när det är ledighet och influensatider vet vi ju att det alltid går ner, säger Helene Nilsson som jobbar på blodcentralen.

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka kan påverka blodlagret snabbt.

– Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till, kanske särskilt så här inför jul. Därför är det glädjande att många arbetsgivare uppmuntrar sin personal att ge blod på arbetstid. Det är den bästa julgåvan man kan ge, säger Karolina Blom Wiberg.

Annons

Hur det går till att bli blodgivare kan man läsa om på geblod.nu.

Emma LawessonSkicka e-post
Andrea Huberyc
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons