Annons

Äldre kan få möta anhöriga via plexiglas

Axeltorps vårdhem vill skapa en mötesplats utomhus med plexiglasskärm som skulle möjliggöra för anhöriga att komma på besök.
Kristianstad • Publicerad 9 maj 2020
Med en plexiglasskärm, som ser ut ungefär som på bilden, vill Axeltorp skapa mötesplats för anhöriga.
Med en plexiglasskärm, som ser ut ungefär som på bilden, vill Axeltorp skapa mötesplats för anhöriga.Foto: Kosmonaut

Per Ljungberg, vd och verksamhetsansvarig för Axeltorps vårdhem AB, berättar att efter att vårdhemmets styrelse gett sitt godkännande, så har en plexiglasskärm köpts in och den levereras på tisdag.

– Det hade varit fantastiskt att få genomföra detta. Inte minst för anhöriga, som känner enorm sorg och stress över att inte kunna komma på besök, säger Per Ljungberg.

Annons

Det rör sig om en mötesplats utomhus med en plexiglasskärm som skiljer anhöriga och boende åt. Besöket skulle vara kontrollerat av en personal (mötesvärd), vara tidsbokat och vara cirka 20 minuter. En annan regel är max två anhöriga åt gången.

– Vi vill börja använda oss av den här besöksformen direkt och vill ha kommunens ja, men man har inte svarat ännu, säger Per Ljungberg.

Idén och hjälp med både utrustning och spelregler har Axeltorp fått från Falkenbergs kommun som redan infört sådana här besök. Och Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell sa i en TT-intervju tidigare i veckan att ”i ett rent smittskyddsperspektiv tycker jag det låter som en rimlig lösning”.

Lena Lööv har sin make på Axeltorps vårdhem.

– Det här ser vi anhöriga fram emot.

Hon har hört från en annan anhörig att den här besöksformen redan finns på ett kommunalt äldreboende i Kristianstads kommun.

– Finns det där, så kan det väl få finnas på Axeltorp. Jag hoppas mycket på detta, säger Lena Lööv.

Här saknas innehåll

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons