Annons
Nyheter

Allergiker varnas – kraftiga luftföroreningar

Höga halter av björkpollen i kombination med kraftiga luftföroreningar gör tillvaron besvärlig för allergiker i delar av Europa. Även Sverige kan påverkas.
Hälsa • Publicerad 1 april 2022
Pollensäsongen kan delas in i tre perioder; först våren då lövträden blommar, därefter sommaren med gräspollen och slutligen sensommaren/hösten som är säsong för gråbo. Tack vare kylan är halterna låga i hela Sverige för tillfället.
Pollensäsongen kan delas in i tre perioder; först våren då lövträden blommar, därefter sommaren med gräspollen och slutligen sensommaren/hösten som är säsong för gråbo. Tack vare kylan är halterna låga i hela Sverige för tillfället.Foto: Johan Hallnäs

Satellitbilder från EU:s observationsprogram Copernicus visar ett täcke av björkpollen över stora delar av Centraleuropa. I kombination med höga halter av luftföroreningar kan situationen bli tuff för allergiker, uppger Copernicus.

Även om det just nu är länder i Centraleuropa som Frankrike, Schweiz och Tyskland som är värst drabbade kan både pollen och luftföroreningar följa med vindarna långa sträckor och komma till Sverige.

Annons

— Det är inte ovanligt så här års när det ofta ligger ett högtryck med centrum över Sydösteuropa. Då går luften medsols runt det och tar med sig allt möjligt upp till oss, bland annat pollen, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Lugnt till en början

Men de närmaste dagarna ser det lugnt ut, just nu är det nämligen luftströmmar norrifrån som kommer. Tack vare det kalla vädret är det också lugnt på pollenfronten i hela Sverige, enligt Åslög Dahl, som är en av dem som gör pollenprognoserna.

— Fram till åtminstone tisdag nästa vecka har vi inga höga pollenhalter i landet.

På grund av en varm höst och vinter har den europeiska pollensäsongen börjat tidigt. I Sverige har det funnits hasselpollen ända sedan november. I södra Sverige har al dominerat men den håller nu på att klinga av.

Irriterande partiklar

Att luftföroreningar förvärrar läget för pollenallergiker beror helt enkelt på att det är fler irriterade partiklar som kommer in i luftrören. Framför allt är det små oorganiska partiklar där utsläpp från bilar är en stor källa. Dessa kan också följa med vindar långa sträckor.

För att minska besvären av sin pollenallergi är det ett tips att följa pollenprognosen som uppdateras varje vardag. Den finns bland annat på pollenrapporten.se.

— När det är höga halter ska man inte vädra, vare sig dag eller natt eftersom pollen kan finnas dygnet runt. Det är också viktigt att ta de läkemedel man eventuellt behöver, säger Åslög Dahl.

Fakta: Kylan gör det bättre

På grund av kalla nordvindar som sveper ner över hela landet är det låga pollenhalter.

Alpollen minskar och närmar sig kulmen i blomningen i Götaland och Sveland och södra Norrlands kustland.

Sälg/viden och almen har inlett sin blomning i Götaland och Svealand men det kyliga vädret gör att risken för höga halter ännu är liten.

Copernicus är ett program för observationer som samlas in via satellit och fältdata. Det samordnas och förvaltas av EU-kommissionen

De presenterar löpande uppdateringar om bland annat väder, pollen och luftföroreningar.

Källa: Naturhistoriska Riksmuseet, European Centre for Medium-Range Weather Forecasts.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons