Annons
Nyheter

Allt färre dödsolyckor på svenska vägar

Dödsolyckorna i svensk vägtrafik fortsätter att minska, även i februari. De senaste tolv månaderna har antalet omkomna minskat med 16 procent, enligt preliminära siffror.
Olycka • Publicerad 15 mars 2021
Färre dödsolyckor på svenska vägar. Arkivbild.
Färre dödsolyckor på svenska vägar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I februari i år miste tolv personer sina liv på svenska vägar, vilket är en minskning med två dödsolyckor jämfört med samma månad i fjol. Det visar preliminära siffror från Transportstyrelsen.

Av de omkomna i år färdades hälften i personbil. Tre färdades i lastbil och två var fotgängare som blev påkörda av fordon. Den sista dödsolyckan är okategoriserad av integritetsskäl.

Annons

Två bilister omkom i singelolyckor och tre dödades i samband med mötesolyckor. Två av de dödade var över 65 år.

De senaste fem åren har i snitt 17 personer omkommit i olyckor på vägarna under februari månad.

Under de senaste tolv månaderna – mars 2020 till februari 2021 – omkom 177 personer i vägtrafiken. De föregående tolv månaderna var antalet dödade 211 personer. Det innebär en minskning med 16 procent.

De 177 omkomna innebär en minskning med 34 procent jämfört med medelvärdet för antalet dödade för den aktuella tolvmånadersperioden de senaste fem åren.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons