Annons
Nyheter

Allt fler elolyckor rapporteras

Arbete • Publicerad 13 maj 2022
Den vanligaste orsaken till elolyckor är någon typ av arbetsfel. Privatpersoner syns knappt i statistiken eftersom det inte finns något anmälningskrav. Arkivbild.
Den vanligaste orsaken till elolyckor är någon typ av arbetsfel. Privatpersoner syns knappt i statistiken eftersom det inte finns något anmälningskrav. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under 2021 rapporterades 501 olyckor och 368 tillbud till Elsäkerhetsverket, visar myndighetens årliga rapport. Det är en ökning med nio respektive tretton procent jämfört med året innan. Enligt myndigheten är det svårt att säga vad ökningen beror på men enligt Leif Wiker, överinspektör på Elsäkerhetsverket, kan det ha att göra med att fler anmäler.

– Det kan vara så att anmälningsgraden har ökat men det vet vi inte. Vi propagerar väldigt mycket för att man ska anmäla och verkligen gå igenom vad som har hänt efter en olycka. Inte bara kalla det för mänskliga faktorn.

Annons

Samtidigt som anmälningarna ökar misstänker myndigheten att så många som tre av tio elektriker inte rapporterar elolyckor.

– Det kan vara ett stort mörkertal, säger Leif Wiker.

Ytterligare en möjlig orsak till att antalet rapporterade olyckor ökar är att entreprenadkedjorna blir längre.

– Den allmänna samhällseffekten att man lägger mer och mer på entreprenad och delar upp verksamheten gör att det blir längre avstånd mellan beställare och utförare. Då kan säkerhetsarbetet tappas på vägen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons