Annons
Nyheter

Allt fler knarkdömda tidigare ostraffade

Brott • Publicerad 5 september 2021
Nästan var tredje knarkdömd är tidigare ostraffad. Arkivbild.
Nästan var tredje knarkdömd är tidigare ostraffad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan var tredje som under årets första sex månader dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling var tidigare ostraffad. Det är en klar ökning sedan brottsrubriceringarna infördes för fem år sedan, rapporterar P1-programmet I lagens namn.

Mellan 2016 och 2020 dömdes 154 personer med de två rubriceringarna, de allvarligaste i narkotikamål. År 2016 var ingen av de dömda tidigare ostraffade. Efter det har siffrorna krupit uppåt och av de 38 som dömdes under första halvåret i år var 12 tidigare inte dömda för något brott.

– Det är personer som haft arbete, familj i vissa fall, en ekonomi som går runt. Antingen har man haft en skuld eller så har man medvetet velat tjäna extra pengar och helt enkelt tagit anställning som narkotikakurir, säger Måns Biörklund, åklagare och chef över riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Malmö, till radion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons