Annons
Nyheter

Amerikansk ordbok ändrar definition av rasism

Företaget som ger ut det amerikanska lexikonet Merriam-Webster meddelar att man kommer att justera sin definition av ordet rasism.
Beskedet kommer efter ett påpekande från en ung svart kvinna, som lyfter fram att den saknar en tydlig beskrivning av systematiskt förtryck.
USA • Publicerad 10 juni 2020
Kennedy Mitchum vid en protest i söndags mot polisvåld och rasism utanför polishögkvarteret i Florissant i den amerikanska delstaten Missouri.
Kennedy Mitchum vid en protest i söndags mot polisvåld och rasism utanför polishögkvarteret i Florissant i den amerikanska delstaten Missouri.Foto: Christian Gooden/AP/TT
Suffixet "-ism" i Merriam-Websters ordbok. Arkivbild.
Suffixet "-ism" i Merriam-Websters ordbok. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

– Jag sade i princip till dem att de bör ha med att det handlar om ett systematiskt förtryck av en grupp av människor, säger Kennedy Mitchum, som nyligen tagit examen vid Drake University i Iowa, till den lokala tv-kanalen KMOV.

– Det är inte bara: "Åh, jag tycker illa om den personen".

Annons

Merriam-Websters redaktörschef, Peter Sokolowski, bekräftar att man kommer att förändra definitionen efter att ha mottagit Mitchums förslag.

Ordboken ger i nuläget tre definitioner av rasism. Den andra definitionen slår fast att rasism kan vara "en doktrin eller ett politiskt program som baseras på ett rasistiskt antagande och som är utformat för att verkställa dess principer" och "ett politiskt eller socialt system grundat i rasism".

Denna kommer att justeras för att göra den poäng som Mitchum lyfter mer tydlig, säger Sokolowski.

– Det här är den typ av kontinuerlig revidering som är en del av arbetet med att hålla ordboken uppdaterad, utifrån de stränga kriterier och den kunskapsinhämtning som vi bedriver för att kunna beskriva språket så som det faktiskt används, säger Sokolowski.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons