Annons
Nyheter

Andersson: Staten täcker extrakostnader

Finansminister Magdalena Andersson lovar – återigen – att kommuner och regioner ska få full täckning av staten för extrakostnader i vård och omsorg på grund av coronapandemin.
Men än kommer inget besked om ytterligare statsbidrag för nästa år.
Coronaviruset • Publicerad 11 maj 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S) utlovar inga ytterligare pengar till kommuner och regioner nästa år – ännu. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) utlovar inga ytterligare pengar till kommuner och regioner nästa år – ännu. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery / TT
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är övertygade om att kommuner och regioner behöver extrapengar redan i år. Arkivbild.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är övertygade om att kommuner och regioner behöver extrapengar redan i år. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl / TT

– Vi följer utvecklingen väldigt noggrant och vi kommer med besked när vi har lite mer information om hur vi bedömer den ekonomiska utvecklingen för 2021. Där är vi inte än, säger Magdalena Andersson (S) till TT.

Extra generella statsbidrag finns med som en del i arbetet inför höstbudgeten. Men redan i samband med vårbudgeten gav regeringen och samarbetspartierna C och L besked om 12,5 miljarder kronor för 2021 och 2022.

Mer behövs

Annons

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bedömer att det behövs åtta ytterligare miljarder 2021 i generella statsbidrag.

SKR befarar också att kommuner och regioner inte kommer att få full täckning för extraordinära kostnader i vården och omsorgen, eftersom den förordning som reglerar ersättningen talar om att Socialstyrelsen ska prioritera bland ansökningar och att ersättningen kommer i mån av medel. Hittills har tre miljarder kronor satts av.

Men Magdalena Andersson upprepar vad hon sagt flera gånger – det blir full täckning.

– Det är väldigt viktigt att man verkligen hör det beskedet, för annars finns en risk att människor som behöver vård inte får det för att kommuner och regioner är oroliga för att inte få täckning, säger Magdalena Andersson.

TT: Så de har inte fog för sin oro?

– Nej, de har inte fog för sin oro. Och är det så att vi behöver förtydliga förordningstexten är vi naturligtvis beredda att göra det, säger finansministern.

Lyssnar på oppositionen

Flera oppositionspartier har i sina budgetmotioner bedömt att kommuner och regioner behöver större extratillskott i år än i regeringens vårbudget.

Magdalena Andersson räknar med att få frågor om kommunernas utsatta läge i riksdagens finansutskott på tisdag.

– Jag är naturligtvis beredd att lyssna på oppositionen i den här frågan. Att kommuner och regioner behöver ytterligare resurser råder det verkligen ingen politisk konflikt om, säger hon.

Mer redan i år

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, pekar på att de 15 miljarder som sköts till i vårbudgeten enbart täcker skattebortfallet, enligt SKR:s beräkningar.

Annons

– Jag är övertygad om att de kommer att behöva mer resurser även i år om de ska kunna upprätthålla kvalitén i välfärden, säger Svantesson.

På mötet i finansutskottet kommer Svantesson be Magdalena Andersson att förtydliga vilka extrakostnader som kommuner och regioner kan räkna med att få full täckning för.

– Det är ju uppenbart att de är bekymrade över att regeringen inte har preciserat det än, säger Svantesson.

– Min uppmaning till regeringen är att förtydliga, förenkla och se till att de här pengarna kommer relativt snart, så man vet vilka kostnader det här kommer att täcka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons