Annons

Andreas Granqvist: "Vi är underdogs"

Sverige går in i EM som underdog gentemot både Spanien och Polen.
Det anser Andreas Granqvist – som redan nu ser fram emot att ta sig an världens hetaste anfallare nästa sommar.
Fotboll • Publicerad 30 november 2019
Andreas Granqvist, höger, var nöjd med EM-lottningen. Arkivbild.
Andreas Granqvist, höger, var nöjd med EM-lottningen. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

26 mål på 18 matcher för Bayern München under hösten. Robert Lewandowski har varit inne i en vansinnig målform under höstens ligaspel i Tyskland och i Champions League.

Och även i den polska landslagströjan har han en förmåga att hitta nätet, sex gånger under EM-kvalet – något Andreas Granqvist hoppas slippa bli varse om nästa sommar.

Annons

– Det kommer bli något att ta hand om, säger Granqvist och skrattar.

– Det blir oerhört inspirerande om jag får möta honom, det vore jättekul. Han kan avgöra matcher på egen hand och även i övrigt har Polen ett oerhört starkt lag.

Vill undvika Irland

Även om "Granen" ser Spanien som gruppfavorit är han ärlig med att säga att han ser Sverige som underdog även gentemot Polen.

– Det är klart att Spanien är favorit, men Polen har ett väldigt starkt lag och vann sin EM-kavlgrupp ganska enkelt. Jag tror ändå att vi har goda möjligheter att ta oss vidare. Jag hoppas vi kan komma upp i hög nivå som i kvalet, då har vi goda möjligheter.

Precis som förbundskapten Janne Andersson har Granqvist inga preferenser gällande vilket som blir det fjärde laget att ansluta sig till gruppen. Däremot vet han vilket land han inte kommer heja på när Bosnien-Hercegovina, Irland, Slovakien och Nordirland gör upp om den sista platsen via Nations Leagues playoff-spel i mars.

– Jag hoppas det inte blir ett till lag med en hemmaarena, så om jag får välja bort ett lag så blir det Irland.

Slipper Baku

Oavsett vilket det fjärde laget blir är den 34-årige mittbacken nöjd med att spela matcherna i Bilbao och Dublin och därmed undvika långa flygresor – vilket hade varit fallet om Sverige exempelvis hamnat i grupp A som avgörs i Rom, Italien, och Baku, Azerbajdzjan.

– Nej, dit hade man inte direkt velat åka.

– Det här blir bra för fansen också. Jag tror det blir en otroligt stark support från Sverige och att vi kommer dominera på läktarna. Det lär ge oss en otrolig kraft och energi som kan bära oss fram till de resultaten som krävs, säger Granqvist.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons