Annons
Nyheter

Kraftig ökning: Mäklare anmäls för lockpriser

Antalet anmälningar mot mäklare har fördubblats hittills i år jämför med samma period 2020. Extremt få av mäklarna varnas dock.
Ekonomi • Publicerad 6 mars 2021
Det låga utbudet på bostadsmarknaden pressar upp priserna. Arkivbild.
Det låga utbudet på bostadsmarknaden pressar upp priserna. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Liza Nyberg, vd för Svensk fastighetsförmedling tror att besvikelsen hos hus- och lägenhetsspekulanter som inte lyckas köpa en bostad resulterar i anmälningar om lockpris. Arkivbild.
Liza Nyberg, vd för Svensk fastighetsförmedling tror att besvikelsen hos hus- och lägenhetsspekulanter som inte lyckas köpa en bostad resulterar i anmälningar om lockpris. Arkivbild.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Under januari-februari har det inkommit 269 anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

Trenden började redan under 2020, då antalet anmälningar mer än fördubblades jämfört med året innan. Både då och nu är det lockpriserna som står för majoriteten av anmälningarna, rapporterar Sveriges Radios Ekonomiekot Extra.

Annons

Definitionen av lockpris är enligt Liza Nyberg, vd för Svensk fastighetsförmedling, ett pris som säljaren inte är beredd att sälja sin bostad för. Hennes förklaring till att anmälningarna ökar är den mycket snabba prisutvecklingen som gör det svårt för mäklare att sätta ett utgångspris som speglar marknaden just där och då. De som trott att de skulle ha råd med en bostad går lottlösa och blir besvikna.

Få mäklare varnas

– Det som skapar frustration är när köpare har tittat på en lägenhet eller villa och bedömer att det ligger inom deras prisklass och så stiger den oerhört mycket – mer än man kan räkna med. De som inte har råd blir besvikna och då anmäler de mäklaren, säger Liza Nyberg.

Av de nästan 700 anmälningar om lockpriser förra året var det bara sju mäklare som fick en varning. En mäklare fick sin registrering återkallad, men det beslutet är överklagat, enligt Fastighetsmäklarinspektionen.

– Det finns säkert mäklare som har det som en medveten strategi för att få igång budgivningen, men i de flesta fall gör nog de flesta mäklare så gott de kan för att sätta korrekta utgångspriser, säger Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på FMI till Ekonomiekot.

Ointressant att priser stiger

Svensk fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg, tycker att de kontrollerar prissättningen. – Vi har en tydlig etik och moral i vårt företag, men vi har svårt att bedöma hur högt slutpriset blir. Det är jättesvårt i dag kopplat till att det är så få bostäder ute, säger hon.

Att det skulle finnas ett ekonomiskt motiv avfärdar Liza Nyberg. Företaget eller enskilda mäklare tjänar inte mer pengar för att priserna på bostäder rusar i höjden. Mäklararvodet är inte alltid en procentuell del av det slutgiltiga försäljningspriset, säger hon.

– För en mäklare är det ointressant om priserna stiger eller sjunker, vi vill hjälpa människor att hitta boenden som passar livssituationen.

Fakta: Så fungerar anmälan

Fastighetsmäklarinspektionen tar emot anmälningarna.

Anmälan riktas mot den enskilda mäklaren inte mot företaget.

I anmälan beskrivs vad mäklaren gjort för fel.

Den som anmäler blir inte part i målet och får ingen återkoppling från inspektionen om ärendet.

Anmälaren kan vara anonym.

En anmälan blir en offentlig handling.

Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons