Annons
Nyheter

Ännu färre än väntat föds i Japan

Antalet födslar per år i Japan faller långt snabbare än landets myndigheter har förväntat sig, rapporterar .
Japan • Publicerad 3 juni 2022
Japans befolkning minskar snabbare än man tidigare skådat. Arkivbild.
Japans befolkning minskar snabbare än man tidigare skådat. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Förra året föddes 811 604 barn i Japan, medan drygt 1,4 miljoner människor avled. Det är den största naturliga befolkningsminskning som har noterats i landet.

Enligt en myndighetsprognos som togs fram 2017, som regeringen har använt som sitt underlag, skulle antalet födslar per år bli färre än 815 000 först om sex år.

Annons

Enligt samma prognos kommer Japans totala befolkning att understiga 100 miljoner år 2049, men i rådande förökningstakt lär det ske tidigare än så.

Den totala fertiliteten i Japan – hur många barn en kvinna i genomsnitt föder under sin livstid – ligger på 1,3. I Sverige är motsvarande siffra 1,7 och Japans regering vill att japanerna höjer sig strax över det. För att befolkningen inte ska fortsätta minska beräknas Japan dock behöva en total fertilitet på 2,07.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons