Annons
Nyheter

Efter Encrochat – skjutningar vänder ner

Färre skjutningar har inträffat under årets två första månader jämfört med i fjol.
Många gängledare har burats in efter bevisning från det krypterade verktyget Encrochat.
Brott • Publicerad 9 mars 2021
Hittills i år har 33 skjutningar skett. Arkivbild.
Hittills i år har 33 skjutningar skett. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Hittills i år har 33 skjutningar skett i Sverige, vilket kan jämföras med 54 under motsvarande period förra året. Även sprängningarna går ner – från 24 under januari i fjol till 11 i år.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är försiktigt positiv, men vill ännu inte tala om en vändning i kampen mot gängen.

Annons

– Det är för tidigt att dra några slutsatser, säger han, och varnar för bakslag.

– Jag är helt säker på att jag kommer att få stå och redovisa siffror att skjutningarna ökar om en eller några månader, och att det är röda konflikter i några städer.

Ledare gripna

Han framhåller dock att polisen kraftsamlar och ser utvecklingen som ett kvitto på polisens arbete. Stockholm lyfts som ett exempel, där åtta kriminella nätverk slagits ut och cirka 350 personer sitter häktade, varav 100 med koppling till gängmiljöer.

En ganska stor del av framgångarna det senaste året kan enligt inrikesministern kopplas till mobiltjänsten Encrochat, som fransk polis lyckades hacka.

Under 2020 greps flera ledande personer i olika brottsnätverk och hittills har 125 fängelseår utdömts med bevisning från Encrochat, enligt polisen.

TT: Materialet från Encrochat kommer att ta slut. Vad gör polisen då?

– Vi har sedan förra året ett nytt verktyg, hemlig dataavläsning, och det tror jag kommer att visa sig vara en gamechanger för svensk polis och andra brottsbekämpande myndigheter. Där får de också möjlighet att följa till exempel krypterad information från kriminella, säger Mikael Damberg.

"Inte lika kraftfullt"

Men enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell sviktar jämförelsen.

– Hemlig dataavläsning är inte alls lika kraftfullt som att knäcka Encrochat. Att kunna tömma en hel plattform på information – det är något helt annat, säger han.

– I dag har vi det här tack vare fransk polis, men systemet är nedstängt nu, informationen kommer snart att ta slut och då riskerar man att vara tillbaka på ruta ett, säger Forssell.

Annons

Han framhåller att Sverige nu har haft fem år av växande gängkriminalitet och skjutningar, och lyfter "det danska exemplet" med bland annat dubbla straff för gängmedlemmar.

– Vi vill också kunna använda hemliga tvångsmedel mot aktiva ligamedlemmar utan brottsmisstanke. Kan man knytas till ett gäng får man acceptera att polisen kan avlyssna, säger Johan Forssell.

Fakta: Skjutningar

Skjutningar hittills i år: 33 (januari 20, februari 13)

Skjutningar motsvarande period 2020: 54 (januari 33, februari 21)

Sprängningar hittills i år: 11

Sprängningar motsvarande period 2020: 24

Förra året slogs rekord i antalet skjutningar.

I totalt 366 skjutningar dog 47 personer och 117 skadades.

Ökningen kopplas framför allt till många pågående gängkonflikter i Stockholmsområdet.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons