Annons
Nyheter

Antibiotika ökar risken för astma hos barn

Barn som behandlas med antibiotika har en högre risk att utveckla astma och eksem, visar en ny svensk studie.
Hälsa • Publicerad 10 september 2022
En antibiotikakur tidigt i livet kan öka risken för astma och eksem. Arkivbild.
En antibiotikakur tidigt i livet kan öka risken för astma och eksem. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I studien tittade forskarna på barn som fått antibiotika under de första 18 månaderna i sitt liv och jämförde dem med barn som inte har fått antibiotika. Drygt 1300 familjer i region Västerbotten ingick i studien.

Forskarna såg ett tydligt samband mellan antibiotikabehandling och pipande, väsande andning och astma. Sambandet för eksem efter antibiotikabehandling var dock inte lika tydligt.

Annons

"Det här understryker vikten av att antibiotika bara ska förskrivas när det finns indikation på en svår bakteriell infektion", säger Christina West, huvudansvarig för astma- och allergiforskningen i studien Northpop, i ett pressmeddelande.

Sannolikt slår antibiotika ut nyttiga bakterier i mage och tarm. Det i sin tur påverkar immunsystemet och ökar känsligheten för att drabbas av astma och eksem.

"Vår tidigare forskning visar att den bakteriella sammansättningen i magtarmkanalen har stor betydelse för risken att insjukna i allergiska sjukdomar, så det är troligt att det är förklaringen, eftersom antibiotika även slår ut många nyttiga bakterier", säger Christina West i pressmeddelandet.

Studien, som ingår i forskningsprojektet Northpop, är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Pediatric Allergy and Immunology.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons