Annons

Apple-varning slår mot asiatiska börser

Börs • Publicerad 18 februari 2020
Utbrottet av sars-cov-2 i Kina ger konsekvenser för de asiatiska börserna. Arkivbild.
Utbrottet av sars-cov-2 i Kina ger konsekvenser för de asiatiska börserna. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

En vinstvarning från elektronikjätten Apple, USA:s högst värderade bolag, skakar de asiatiska marknaderna.

Tokyobörsens Nikkei 225-index faller 1,4 procent, medan det bredare Topix-index backar 1,3 procent.

Annons

Även på Hongkongbörsen bär det av utför, med en nedgång på 1,3 procent i den avslutande handeln. Shanghaibörsen klarar sig bättre och ligger på minus 0,2 procent i den avslutande handeln.

Apple meddelade sent i måndags svensk tid att det nya coronavirusets effekter på produktionen och försäljningen i Kina kommer att slå mot bolagets intäkter under första kvartalet i år.

På Seoulbörsen, vars Kospi-index sjönk 1,5 procent, föll Apple-konkurrenten Samsung Electronics med nästan 3 procent efter Apples vinstvarning. Tokyobaserade Sony backade 2,5 procent, medan underleverantören Taiwan Semiconductor Manufacturing sjönk 2,9 procent på Taiwanbörsen.

Kinas tillväxt beräknas i princip halveras till 3 procent under första kvartalet i år mot omkring 6 procent i fjärde kvartalet i fjol till följd av det nya coronaviruset, enligt ekonomer på den japanska investmentbanken Nomura.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons