Annons
Nyheter

Arrangör kan få böta för coronaprotest

Coronaviruset • Publicerad 11 mars 2021
Folksamlingen på Medborgarplatsen i Stockholm i helgen. Arrangören riskerar nu vite. Arkivbild.
Folksamlingen på Medborgarplatsen i Stockholm i helgen. Arrangören riskerar nu vite. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den man som arrangerade en demonstration mot smittskyddsåtgärder som ägde rum i Stockholm i helgen kan få betala böter.

Länsstyrelsen vill att förvaltningsrätten ska utdöma vite på 20 000 kronor. Detta med anledning av att den tillfälliga pandemilagen – och regeln om att som flest åtta personer får samlas i det offentliga åt gången – överträddes.

Annons

Landshövding Sven-Erik Österberg beskriver det inträffade som allvarligt och som en skymf "mot alla som jobbar med (virusets konsekvenser) och drabbas". Samtidigt konstaterar han att det är svårt att motverka.

– Det vapen vi haft är att begära att det utdöms vite till personen som anordnade detta och nu ligger det hos förvaltningsrätten, säger han.

Arrangören har aviserat att det kan ske en ny demonstration kommande helg. Landshövding Österberg säger att man står i nära kontakt med polisen och att man kommer att ha "en högre närvaro" som följer en sådan samling.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons