Annons

Åskovädret orsakar elavbrott och trafikproblem

Häftiga skyfall och blixtnedslag ställer till problem på flera håll i landet. Tusentals hushåll i Östergötland är utan el och i Småland har räddningstjänsten fått rycka ut när vägar och källare svämmat över och hus träffats av blixten.
Även järnvägstrafiken har påverkats av åskovädret.
Väder • Publicerad 1 september 2019
Åskovädret har orsakat strömavbrott och trafikproblem på flera håll i landet. Arkivbild
Åskovädret har orsakat strömavbrott och trafikproblem på flera håll i landet. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

I Östergötland var drygt 2 000 hushåll strömlösa på söndagseftermiddagen. Även i Jönköpings och Kalmars län har elen slagits ut hos hundratals hushåll i spåren av åskovädret.

– Det började redan i morse i västra Sverige och har sedan gått över Småland och nu är det i Östergötland som det är mest, säger Ivan Loftrup-Ericson på Eons pressjour till TT vid 16-tiden.

Kopplar om

Annons

På Eons driftcentral följer man SMHI:s rapportering i realtid och försöker åtgärda avbrotten så fort som möjligt. I många fall, som i Östergötland, har elen kunnat kopplas på utan att man har behövt skicka ut operatörer.

– Vi försöker koppla om så fort vi kan för kunderna. Även om man inte hittar brottet så kan vi ofta koppla om.

I Jönköpings län hade räddningstjänsten ett 20-tal ärenden orsakade av regnet och åskan under söndagen, skriver . Vägar har svämmat över, källare vattenfyllts och några villor har träffats av blixten, men utan att någon riktig brand utvecklats.

Flera signalfel

I Västerås fastnade tre bilar sedan en tunnel under järnvägen svämmat över, skriver .

Det rapporteras också om störningar i tågtrafiken på grund av ovädret.

– Vi har haft problem med åskovädret över Småland. Det har varit lite förseningar och en del inställda avgångar på grund av flera signalfel till följd av åskan mellan Nässjö, Värnamo och Jönköping, säger Magnus Löfgren, presstalesperson på Trafikverket.

I Norrköping slog åskan ut isaggregatet till Himmelstalundshallen och stoppade all verksamhet under söndagen, skriver .

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons