Annons
Nyheter

Astra Zeneca ingår avtal om 400 miljoner doser

Ekonomi • Publicerad 13 juni 2020
Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot. Arkivbild.
Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har ingått ett avtal om att leverera upp till 400 miljoner vaccindoser mot coronaviruset till Europa.

Avtalet har ingåtts med Europe's Inclusive Vaccine Aliance (IVA). Alliansen leds av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna. Leveranserna ska börja i slutet av 2020, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Annons

Astra-Zeneca har gått ihop med universitetet i Oxford för att utveckla, producera och leverera ett vaccin mot coronaviruset.

"Detta avtal kommer att garantera att hundratals miljoner européer får tillgång till Oxford-universitetets vaccin efter att det blivit godkänt", säger Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i pressmeddelandet.

Det är ännu oklart om vaccinet fungerar, och den osäkerheten gäller alla vaccinkandidater som håller på att utvecklas världen över.

Bolaget, som tidigare förklarat att målet är att producera två miljarder vaccindoser, har redan ingått avtal med Storbritannien, USA samt andra vaccinallianser.

Astra Zeneca har även kommit överrens med företaget Serum Institute of India om ett avtal för en miljard vaccindoser till låg- och medelinkomstländer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons