Annons
Nyheter

RFSL Stockholm: Vi har misslyckats

En 56-årig man åtalas för sex våldtäkter som ska ha begåtts i RFSL:s lokaler i Stockholm, uppger Åklagarmyndigheten. De fyra målsägandena är asylsökanden som fått hjälp av mannen som nu sitter häktad.
Brott • Publicerad 10 mars 2021
Enligt åklagaren har övergreppen skett i RFSL:s lokaler. Arkivbild.
Enligt åklagaren har övergreppen skett i RFSL:s lokaler. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Det som har hänt är fruktansvärt och oacceptabelt. RFSL Stockholm fördömer kraftigt alla former av sexuella övergrepp", säger Robert Sandström, ordförande RFSL Stockholm i ett mejl till TT.

De fyra målsägandena är asylsökande som sökt hjälp hos 56-åringen. Enligt åklagaren har övergreppen ägt rum i lokalerna. Målsägandena är alla under 30 år.

Annons

"Jag menar att de här männen har upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till 56-åringen. De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige", säger kammaråklagare Paulina Pilati i ett pressmeddelande.

Enligt Robert Sandström har organisationen i det här fallet misslyckats med att garantera att alla verksamheter är säkra.

"Vi arbetar nu hårt för att säkerställa att detta inte ska kunna ske igen", skriver han i sitt mejl.

Den misstänkte häktades den 11 december och har varit frihetsberövad sedan dess.

RFSL Stockholm skriver att deras uppföljning och kontroll runt mannen varit otillräcklig och att de nu jobbar med att långsiktigt förbättra kvaliteten i sitt arbete och se över sina rutiner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons