Annons
Nyheter

Åtal för attack på minkfarm: "Ekofascism"

Två unga män åtalas för att ha tänt på en minkfarm i Sölvesborg som brann ned förra året. Enligt åklagaren ligger ett högerextremt motiv med miljöaktivistiska inslag bakom brottet.
Brott • Publicerad 3 december 2020
Åklagaren Henrik Olin. Arkivbild.
Åklagaren Henrik Olin. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Branden i Sölvesborg bröt ut i en ekonomibyggnad vid minkfarmen den 30 oktober 2019. Byggnaden brann ned till grunden och intilliggande byggnader skadades i mindre utsträckning, men inga minkar fanns på plats vid brandtillfället.

Enligt Henrik Olin var det de två män, 18 och 20 år gamla, som nu åtalas vid Nacka tingsrätt som anlade branden. Motivet ska stå att finna i deras ideologiska övertygelse, säger Olin.

Annons

– De har kopplingar till våldsbejakande högerextremism, och då närmare bestämt till två grupper som heter The Base och The Green Brigade.

– Det är relativt nya grupperingar som emanerar från USA men som haft sin huvudsakliga spridning, verksamhet och även radikalisering av människor via nätet, säger Olin.

Utretts av Säpo

I grupperna finns tydliga inslag av nynazism, men det finns även i vart fall inom The Green Brigade något som kallas ekofascism.

– Det är ett slags miljötänk där man vill göra attentat för att på något sätt förhindra de miljöproblem och djurhållningsproblem som finns.

Ärendet har utretts av Säkerhetspolisen, och utredningen är den första av sitt slag, enligt Fredrik Hallström, Säpos enhetschef för kontraterrorism.

– Det är väl relativt ovanligt att sakfrågan (ekofascism) blivit så drivande att man genomför grova brott, säger Hallström, som inte vill kommentera det pågående ärendet.

TT: Vad definierar den här typen av högerextremism?

– I grunden handlar det om det som man uppfattar som det "rena". Inte sällan återkommer man till 30-talets "rena" Tyskland, och hur man profiterar på jorden som "tillhör oss", det är den typen av retorik.

Den här typen av högerextremism är med andra ord inte något nytt, även om angrepp mot minkfarmar tidigare varit något som kopplats till vänsterextremister.

– Det här går i vågor, hur pass attraktiv den här typen av propaganda är. Men det är ju inte sällan frågan om klimatkrisen kopplas samman till den stora flyktingströmmen, säger Hallström.

Terror i Nya Zeeland

Annons

Flera högerextremister som utfört dödliga attacker på senare år har gjort det i ekofascismens tecken. Brenton Tarrant som sköt ihjäl 51 människor i terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland kallade sig ekofascist och ansåg att människor med utomeuropeisk bakgrund bidrog till överbefolkning, vilket han tyckte var det största klimathotet, skriver Expo.

– Många av de där manifesten och skrifterna (som efterlämnas av terrorister) ligger till grund för inspiration i de här miljöerna, säger Fredrik Hallström.

De män som åtalas för att ha tänt på minkfarmen i Sölvesborg har förnekat mordbrand men medgett ansvar för grov skadegörelse, säger Henrik Olin.

– De har sagt att de var med när branden uppstod,

Bevisen mot männen består bland annat i bilder och chattar som polisen hittat i männens datorer och mobiltelefoner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons