Annons
Nyheter

Åtal för rekordgammalt mord på Finlandsfärja

En dansk i 50-årsåldern åtalas för ett omtalat mord på Finlandsfärjan Viking Sally 1987. Om han fälls sätter fallet rekord i Finland för hur lång tid som gått mellan brott och dom.
Finland • Publicerad 7 december 2020
Klaus Schelkle och Bettina Taxis poserar på Djurgårdsbron i Stockholm, dagarna före attacken.
Klaus Schelkle och Bettina Taxis poserar på Djurgårdsbron i Stockholm, dagarna före attacken.Foto: Lehtikuva

Det var natten till den 28 juli 1987, under en resa från Stockholm till Åbo, som det tågluffande tyska paret Klaus Schelkle och Bettina Taxis överfölls när de lagt sig för att sova ute på färjans däck. Paret flögs till sjukhus i Finland, där Schelkle avled av sina skador. Taxis skadades allvarligt och har inte haft några minnen av attacken.

Trots att polisen noga gick igenom samtliga ungefär 500 personer som befunnit sig ombord hittades ingen skyldig, och brottsutredningen lades ner – till 2016. Då fick finländska myndigheter in ny information, och nu kan alltså dansken åtalas, rapporterar medier i Helsingfors. Han är född 1969, vilket gör honom till ungefär jämnårig med offren.

Annons

Rättegång väntas till våren. Den åtalade är dock i nuläget inte häktad, och den danska nyhetsbyrån Ritzau skriver att det är oklart om Finland har begärt honom utlämnad.

Viking Sally döptes sedan om till Estonia. 852 människor omkom när fartyget förliste i Östersjön 1994.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons