Annons
Nyheter

Åtalade för äktenskapstvång frias

Brott • Publicerad 11 juni 2020
Hovrätten över Skåne och Blekinge friar tre personer som åtalats för äktenskapstvång. Arkivbild.
Hovrätten över Skåne och Blekinge friar tre personer som åtalats för äktenskapstvång. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Åklagaren hävdade att en 14-årig flicka i Skåne blivit bortgift med en elva år äldre kusin och åtalade kusinen och föräldrarna för äktenskapstvång. Men nu har både tingsrätt och hovrätt friat dem.

Det hölls en fest med en imam närvarande där paret var i centrum och 14-åringen och kusinen bytte ringar med varandra, slår hovrätten fast. Men var det en förlovningsfest eller ett bröllop?

Annons

Hovrätten över Skåne och Blekinge anser inte att åklagaren bevisat att 14-åringen vid tillfället blev bortgift med kusinen. Det hade förutsatt att åklagaren bevisat att paret efter festen betraktades som makar med ömsesidiga rättigheter och skyldigheter. Åklagaren har heller inte visat att det funnits något äktenskapskontrakt. Eftersom det inte är ställt utom allt tvivel att en äktenskapsliknande förbindelse ingicks frias de tre åtalade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons