Annons
Nyheter

Åtal för oredovisad miljonhandel med bitcoin

Brott • Publicerad 14 maj 2020
Han omsatte över 14 miljoner kronor genom handel med kryptovalutan bitcoin, men struntade helt i att bokföra sina transaktioner. Nu åtalas en man i 30-årsåldern misstänkt för grovt bokföringsbrott. Arkivbild.
Han omsatte över 14 miljoner kronor genom handel med kryptovalutan bitcoin, men struntade helt i att bokföra sina transaktioner. Nu åtalas en man i 30-årsåldern misstänkt för grovt bokföringsbrott. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Han omsatte över 14 miljoner kronor genom handel med kryptovalutan bitcoin. Men struntade helt i att bokföra sina transaktioner.

Nu åtalas en man i 35-årsåldern vid Jönköpings tingsrätt, misstänkt för grovt bokföringsbrott. Enligt åtalet har han underlåtit att bokföra omkring 10 500 affärstransaktioner under 2016 och 2017.

Annons

– Jag anser att det är näringsverksamhet som ska beskattas, säger kammaråklagare Tomas Persson vid Ekobrottsmyndigheten till Jönköpings-Posten.

Åklagaren vill även att mannen ska dömas till tre års näringsförbud, skriver Jnytt.

Dessutom åtalas en man i 30-årsåldern för grov näringspenningtvätt. Han anklagas för att ha upplåtit sitt bankkonto till den omfattande verksamheten.

De åtalade nekar till brott.

Bitcoin är världens största kryptovaluta. Den distribueras och används via internet, och hanteras genom digitala plånböcker.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons