Annons
Nyheter

Att bo i London lockar många svenskar

Antalet svenskar som bor utomlands fortsätter att öka.
Trots brexit och pandemi beräknas utlandssvenskarna ha blivit cirka 25 000 fler sedan 2015 – och börjar nu närma sig 700 000.
Samhälle • Publicerad 9 juli 2022
London är alltjämt en populär stad att bo i bland utlandssvenskarna. Arkivbild.
London är alltjämt en populär stad att bo i bland utlandssvenskarna. Arkivbild.Foto: Tony Hicks/AP/TT

Organisationen Svenskar i världen genomför återkommande kartläggningar av antalet svenskar som är bosatta i utlandet. Trots år av pandemi är det alltjämt populärt att flytta till andra länder.

För sju år sedan – då kartläggningen senast genomfördes – beräknades 660 000 svenskar bo utomlands, 2022 har den siffran stigit till 685 000.

Annons

– En av orsakerna är så klart att vi blivit fler svenskar under perioden, men det finns också andra skäl, säger Cecilia Borglin, generalsekreterare vid Svenskar i världen.

– I vår kartläggning har vi frågat 10 000 personer om varför de valt att flytta. Många har då gjort det för kärlek eller för att bo i annat klimat.

De tre länder som 2022 hyser flest svenskar är USA, Spanien och Storbritannien. Trots det sistnämnda landets utträde ur EU har flyttströmmen från Sverige inte avstannat. 10 000 fler svenskar bor i Storbritannien i dag jämfört med för sju år sedan.

– Det kan konstateras att Storbritannien är ett stort land som lockar många svenskar, trots brexit. Framför allt flyttar många till London, säger Cecilia Borglin.

– USA håller sig kvar i toppen för var flest väljer att bo, men vi kan också se att många väljer att bosätta sig i Europa och med närhet till Sverige.

Den data Svenskar i världen samlat in pekar på att antalet utlandsstudenter minskat under den gångna sjuårsperioden.

– Det är något som sticker ut, att studenterna minskat. Det är en trend vi hoppas ska brytas eftersom den kan innebära problem för Sverige. Det är viktigt för oss som land att människor skaffar sig internationell erfarenhet, säger Cecilia Borglin.

Fakta: Svenskar som bor utomlands

Totalt 685 000 svenskar beräknas bo utomlands år 2022.

62 procent av dessa svenskar bor i Europa.

USA är det land med flest svenskar, cirka 179 000.

Det bor svenskar i minst 177 av världens länder.

Källa: Svenskar i världen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons