Annons
Nyheter

Attack kan ligga bakom brand i Eskilstunamoské

En moské i Eskilstuna har totalförstörts i en brand. Företrädare för moskén hävdar att banden är resultatet av en attack mot församlingen.
Olycka • Publicerad 25 september 2023
Räddningstjänsten fick larm om brand en moské i Årby, Eskilstuna, klockan 12.20.
Räddningstjänsten fick larm om brand en moské i Årby, Eskilstuna, klockan 12.20.Foto: Sebastian Skog/TT

Enligt polisen ska ingen vara skadad i branden.

– Det är en fullt utvecklad brand med stora lågor. Vi är på plats och bistår räddningstjänsten, säger polisens presstalesperson Angelica Forsberg och tillägger att det är för tidigt att säga vad som ligger bakom branden.

Annons

– Det är en pågående räddningsinsats. Eventuella misstankar eller vad det kan bli i slutändan det har jag ingen aning om i detta nu. Det får utredningen visa längre fram.

Enligt företrädare för moskén är branden resultatet av en attack mot församlingen. Till P4 Sörmland säger moskéns kommunikatör Anas Deneche att familjen som bor i anslutning till moskén tagit emot hot och fysiska attacker under mer än ett års tid vilket lett till flera polisanmälningar.

När räddningstjänsten kom till platsen var det en fullt utvecklad brand i Eskilstunas största moské som ligger på Årbygatan. Rökutvecklingen är omfattande och lågorna slår ut från taket, säger Anders Sessler, vakthavande befäl räddningstjänsten.

Räddningsledarna har bedömt att huvudbyggnaden inte går att rädda då elden har tagit sig igenom taket, säger han.

– Just nu är fokus att försöka rädda de två tillbyggnader som finns i anslutning till huvudbyggnaden.

En förundersökning om mordbrand har inletts, skriver polisen på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons