Annons
Nyheter

Australien och Nya Zeeland kan öppna flygzon

Australien/Nya Zeeland • Publicerad 5 maj 2020
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, till vänster, och Australiens premiärminister Scott Morrison under ett möte i Sydney i februari. Arkivbild.Foto: Bianca De Marchi/AP/TT

Australien och Nya Zeeland planerar för att kunna återuppta resor mellan länderna, meddelar deras regeringar i ett gemensamt uttalande.

– Vi skulle båda tjäna på att få i gång resandet igen, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern efter ett virtuellt möte med australiska ministrar.

Annons

Båda länderna stängde tidigt sina gränser för resenärer från andra länder för att försöka förhindra smittspridning. Australien har hittills 6 800 bekräftade coronafall och 96 dödsfall och Nya Zeeland 1 137 smittade och 20 döda.

De planerar nu att sakta börja lätta på restriktionerna. Återupptagandet av flygtrafiken kommer att ske när det anses tillräckligt säkert.

– När vi känner oss trygga med att vi varken kommer att få hit fall från Australien eller exportera fall dit så är det dags att ta steget, säger Ardern.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons