Annons
Nyheter

Australisk-kinesiskt ordkrig eskalerar

Australiska myndigheter och universitet tillbakavisar påståenden från Kina om att kinesiska studenter bör vara försiktiga om de väljer att studera i Australien.
Kina/Australien • Publicerad 10 juni 2020
Studenter från Kina är den största gruppen icke-australier på Australiens universitet.
Studenter från Kina är den största gruppen icke-australier på Australiens universitet.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Kinas utbildningsdepartement har varnat studenter och påstår att det har förekommit "flera diskriminerande incidenter mot asiater i Australien" under pandemin. Varningen är den senaste i en eskalerande dispyt mellan Peking och Canberra, som har förvärrats då Australiens dessutom uppmanar till en oberoende utredning om coronavirusets uppkomst och hur Kina har hanterat spridningen.

Tidigare har kinesiska myndigheter bland annat avrått från resor till Australien, och det har rapporterats om att rasism mot asiater har ökat i Australien under pandemin.

Annons

Australiska universitet har redan drabbats hårt på grund av stängda gränser i och med coronapandemin, då utländska studenter som årligen bidrar med miljarder dollar till utbildningssektorn inte får komma in i landet.

Pekings avrådan ses som symbolisk, men kan komma att störa ett förslag om att skapa en "säker resekorridor" för att låta utländska studenter återvända till Australien.

Studenter från Kina är den största gruppen icke-australier på landets universitet.

"Vår framgång med att platta ut kurvan innebär att vi är ett av de säkraste länderna i världen för internationella studenter just nu", säger utbildningsminister Dan Tehan i ett uttalande, med hänvisning till den låga spridningen av covid-19 i landet.

Utbildning räknas som Australiens fjärde största exportvara – efter järnmalm, kol och naturgas – med över 500 000 internationella studenter i fjol, vilket i sin tur innebar ett tillskott på 37 miljarder australiska dollar till ekonomin, motsvarande nära 240 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons