Annons
Nyheter

Ketanji Brown Jackson blev historisk

Ketanji Brown Jackson har säkrat platsen som domare i Högsta domstolen i USA – som första svarta kvinna på posten. Efter två omröstningar i senaten skriver hon amerikansk historia.
USA • Publicerad 7 april 2022
President Joe Biden kramar Ketanji Brown Jackson sedan senaten godkänt henne som ny domare i Högsta domstolen. De bevittnade den historiska omröstningen i Vita huset.
President Joe Biden kramar Ketanji Brown Jackson sedan senaten godkänt henne som ny domare i Högsta domstolen. De bevittnade den historiska omröstningen i Vita huset.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Omröstningarna satte punkt för processen som pågått sedan president Joe Biden nominerade Ketanji Brown Jackson som HD-domare i slutet av februari.

Såväl demokrater som republikaner fick före omröstningarna några timmar på sig att försöka övertyga sina kolleger om sin ställning, för eller emot, Ketanji Brown Jackson.

Annons

I en omröstning i senatens juridiska utskott i måndags fick hon stöd från demokraterna och tre republikaner.

Även torsdagens omröstningar i senaten slutade 53–47 till Ketanji Brown Jacksons fördel, vilket är tillräckligt för att hon ska få axla den nya rollen.

Hon blir USA:s första svarta kvinnliga HD-domare och därmed historisk.

Kramade Biden

Den 51-åriga Ketanji Brown Jackson ersätter i sommar den liberale Stephen Breyer, som i januari meddelade sin avgång. Även hon anses vara en liberal domare, vilket något förenklat innebär att hennes tolkning av lagen väntas ligga mer i linje med Demokraternas politik och ställningstaganden än Republikanernas.

Styrkeförhållandet mellan HD:s konservativa och liberala ledamöter ändras alltså inte av torsdagens utslag, utan förblir 6–3 i konservativ favör.

Tillsammans med Joe Biden bevittnade Ketanji Brown Jackson den avgörande andra omröstningen i senaten. När resultatet stod klart omfamnade de varandra.

Under fyra dagars utfrågningar i senaten förra månaden berättade Ketanji Brown Jackson om sina föräldrars kamp i det rassegregerade samhället och menade att hennes väg blivit "klarare" än deras tack vare införda medborgarrättslagar.

Den blivande HD-domaren påpekade att flera i hennes släkt arbetar inom polisen och sade att brott, dess effekter på samhället och behovet av lagstiftning inte är "abstrakta koncept eller politiska slagord" för henne.

Kvinnligt rekord

Efter utbildning vid Harvard-universitetet arbetade Ketanji Brown Jackson bland annat som offentlig försvarare, vilket är ovanligt i HD. För närvarande är hon domare i appellationsdomstolen i District of Columbia.

Hon blir den tredje svarta HD-domaren genom tiderna, efter Thurgood Marshall och Clarence Thomas, och den sjätte kvinnan.

Annons

När hon väl intagit sin plats kommer fyra av de nio ledamöterna vara kvinnor, vilket aldrig förr inträffat i USA:s historia. De andra är Sonia Sotomayor, Elena Kagan och Amy Coney Barrett.

Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar stor chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Sex av domstolens nio medlemmar är i nuläget konservativa. Ketanji Brown Jackson ersätter den liberale Stephen Breyer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons