Annons
Nyheter

Badvärdar ska hålla koll på avstånden

Det gäller att hålla avstånd även på stranden för att minska spridningen av covid-19. Flera kommuner och campingar kommer i sommar att ha värdar som ser till att handdukarna inte ligger för tätt i sommarvärmen.
Turism • Publicerad 12 juni 2020
Det får inte bli för tätt på svenska stränder och campingplatser i sommar, vilket fler värdar än normalt ska se till. Arkivbild.
Det får inte bli för tätt på svenska stränder och campingplatser i sommar, vilket fler värdar än normalt ska se till. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Ask/TT

– Barkar det åt fel hål kan det ske tillsyn på samma sätt som för krogar och uteserveringar, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämnden i Sollentuna, till TT.

I Halland ska en app ge information om vilka stränder det är mest folk på och i Sollentuna kommer informationsvärdar från Securitas finnas på plats under de timmar då det tros vara som mest folk på badplatserna.

Tillsyn på stränder

Annons

Värdarna ska påminna om att hålla avstånd, rapporterar och se till att det finns god framkomlighet för räddningsfordon, rapporterar Mitt i.

– Det handlar om att hjälpa folk att göra rätt i utrymmen där det finns uppenbar risk för trängsel, både när det gäller människor och bilar, säger Thomas Ardenfors.

Han tror att de allra flesta kommer att lyssna på och lyda de råd som gäller men om behovet finns kommer man utöka med fler värdar.

– I dessa dagar är vi oerhört måna om att riktlinjerna följs och vi har förberett en massiv informationskampanj med våra mått mätt, säger Ardenfors.

Risk för mycket folk

Både i Ystad och i Vellinge kommun inför man i år sommarvärdar som ska förstärka på badplatserna och se till att folk inte lägger sig för tätt eller parkerar olämpligt. Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, säger till TT att badgäster tenderar att lägga sig nära parkeringarna i stället för att sprida ut sig på stranden.

– Vi tror att det kommer bli ett högt tryck och att man behöver påminna, även om folk har respekt för reglerna. Riktigt varma dagar kan det bli mycket folk, säger Wutzler.

Campingen Böda Sand på Öland uppger att den kommer ha väktare som går ronder i servicehusen med start midsommar för att förtydliga för gästerna vad som gäller och säkra social distans. Även Pite Havsbad förstärker antalet informationsvärdar.

– Vi har ungefär fem personer som jobbar med det, i vanliga fall är det tre. Det blir ännu viktigare ett år som detta att bistå och hjälpa våra gäster och berätta om vilka föreskrifter som råder, säger Kristofer Lundström, vd för Pite Havsbad group.

Fakta: Råd för stranden

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att bad i sig utger risk för smittspridning så länge avstånd hålls. Det är inte heller sannolikt att smittan sprids via vatten.

På badplatser, liksom i andra miljöer, bör man hålla avstånd för att minska smittspridning, vilket bland annat innebär att hålla avstånd till varandra.

Förbudet om offentliga sammankomster över 50 personer gäller inte på stränder, bassänger och liknande.

Caféer och restauranger vid badplatser måste följa samma regler som andra verksamheter och förhindra smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons