Annons
Nyheter

Bankanställd får fängelse för grova ekobrott

Brott • Publicerad 12 maj 2021
Två personer döms till två års fängelse för grovt ekobrott.
Två personer döms till två års fängelse för grovt ekobrott.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En anställd på en av storbankerna döms nu till två års fängelse för flera grova insiderbrott – ett ovanligt hårt straff, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Mannen döms för att ha läckt insiderinformation om bland annat uppköpsbud och förvärv till en vän.

Annons

Vännen ska sedan ha involverat sin familj som gjort stora aktieköp med hjälp av informationen. Enligt åklagaren har de inblandade tjänat ungefär 2,5 miljoner kronor på den olagliga aktiehandeln. Brotten begicks under flera år och rörde flera olika aktier.

– Det är allvarlig brottslighet på det sättet att det är en bankanställd som fått informationen i sin tjänst och det har skett systematiskt under en längre tid. Jag tror inte det finns någon i modern tid som har dömts till så långa fängelsestraff för insiderbrott, säger åklagare Pontus Hamilton till Ekot.

Totalt sex personer åtalades för brott. Två av dem frikänns nu, medan de andra fyra döms. Både den bankanställde och hans vän döms till två års fängelse vardera för flera grova insiderbrott.

Den bankanställde har även behövt lämna sitt jobb. De inblandade har nekat till anklagelserna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons