Annons
Nyheter

Bankekonom befarar ras på Stockholmsbörsen

Wall Street rasade dramatiskt. Och svenska börsen lär följa samma väg på fredagen, tror SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
Men det finns skäl att vara lugn.
Ekonomi • Publicerad 11 juni 2020
Vid ett långsiktigt aktiesparande gäller det att behålla lugnet, anser SEB:s Robert Bergqvist. Arkivbild.
Vid ett långsiktigt aktiesparande gäller det att behålla lugnet, anser SEB:s Robert Bergqvist. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Dow Jones industriindex ned 6,9 procent. Så såg det ut vid New York-börsens stängning på torsdagen.

– Det som fått börserna att falla är oro för en andra våg av smittspridning och att regeringar trycker på stoppknappen för ekonomierna igen, säger Robert Bergqvist.

Annons

Världen kan vänta sig ringar på vattnet enligt chefsekonomen.

– I natt kan vi nog också räkna med fall på de asiatiska börserna och jag tror detsamma sedan för Europa och Sverige.

New York-börsen har inte sjunkit så mycket sedan den 18 mars då coronapandemin verkligen gjorde avtryck.

– Många var väldigt rädda då när vi var på väg in i den här osäkerheten, säger Robert Bergqvist.

Den färska erfarenheten gör att torsdagens ras inte ses som lika dramatiskt eftersom världens börser till stor del återhämtat sig sedan våren, menar chefsekonomen.

– Många ställer sig nu frågan om man ska ha kvar pengarna på börsen. Jag tycker inte om uttrycket "att sitta still i båten". Behöver man pengarna kortsiktigt ska man inte ha dem på börsen, men om man ser pengarna som en långsiktig investering, då ska man ligga kvar, säger Bergqvist.

– Om vi backar tillbaka till mars har det visat sig vara rätt strategi eftersom börsen har tagit tillbaka det fall som vi såg då, fortsätter han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons