Annons

"Barnen frågar efter sina pappor"

Över en miljon barn uppskattas ha flytt kriget i Ukraina, enligt Unicef – en siffra som ökar för varje dag som går.
Allt fler tar sig till grannländerna Moldavien och Rumänien, där man kraftsamlar för att ge stöd och skydd åt splittrade familjer.
Ukrainakriget • Publicerad 11 mars 2022
En flicka leker med sin docka på ett hotell i rumänska Siret. Många som flyr Ukraina har tagit sig till Rumänien.
En flicka leker med sin docka på ett hotell i rumänska Siret. Många som flyr Ukraina har tagit sig till Rumänien.Foto: Alexandru Dobre/AP/TT
På ett hotell i den rumänska staden Siret har en balsal fyllts med sängplatser för att ge ukrainska flyktingar någonstans att sova.
På ett hotell i den rumänska staden Siret har en balsal fyllts med sängplatser för att ge ukrainska flyktingar någonstans att sova.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT
Tält har satts upp vid den rumänska gränsen för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina. Det är främst kvinnor och barn som flyr då män mellan 18 och 60 år inte får lämna landet.
Tält har satts upp vid den rumänska gränsen för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina. Det är främst kvinnor och barn som flyr då män mellan 18 och 60 år inte får lämna landet.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Kvinnor och barn – det var synen som mötte Bart Rijs vid den rumänska gränsen. Utmattade mödrar som bar på tunga resväskor och ett, eller kanske flera, barn.

– Men när de tagit sig över gränsen så blir även känslan att man är i någon slags säkerhet, för tillfället. Människor har fått ett väldigt fint mottagande, berättar han för TT.

Annons

War Child finns på plats i både Rumänien och Moldavien för att hjälpa till med mottagandet av alla dem som nu tvingas lämna Ukraina. Där försöker man stötta barn, men även vuxna, att hantera det de har varit med om.

– Ju snabbare man ger den här typen av stöd till barnen, desto bättre i det långa loppet, säger Bart Rijs.

"Allt mer desperata"

War Child hjälper även till att utbilda lokala organisationer i hur man kan stötta barn och vuxna i att hantera det trauma som kriget innebär.

– Särskilt första dagen som jag befann mig vid gränsen var det många av dem som flytt som hade en destination i åtanke. De kanske har någon familjemedlem någonstans i Europa där de hoppas kunna hitta ett ställe att bo, åtminstone tillfälligt, säger Bart Rijs.

Det förändrades dock ganska snabbt.

– Bara efter någon dag kändes det som att det kom fler som inte hade någon tanke om vart de skulle ta vägen, och som hade väldigt få ägodelar med sig. Vi kommer se att människor blir allt mer desperata med större behov av hjälp.

Många obesvarade frågor

För dem som flyr är det mycket som har hänt på kort tid och många har fortfarande nära och kära kvar i Ukraina – en pappa, en farbror, en morfar. Att ens förstå vad man har varit med om kan ta ett tag, enligt Rijs.

– En grej med det här kriget är att det hände så plötsligt, åtminstone utifrån perspektivet hos dem som tvingats fly. Många fick ett samtal tidigt på morgonen om att det är krig, och plötsligt var de tvungna att ge sig iväg. Människor blev flyktingar över en natt, säger han.

War Child försöker stötta och hjälpa vuxna att hantera dels sin egen, dels barns oro, och även upptäcka tecken i barns beteende som man kan behöva vara uppmärksam på. Man lyssnar och försöker besvara de frågor som människor har.

– De vuxna undrar vad de ska ta sig till, om de ska stanna där de är eller försöka hitta skydd i något annat europeiskt land. De har så många frågor.

Var är pappa?

Annons

För barnen, åtminstone de lite yngre, är det dock svårt att ta in allt som händer runt omkring. Vissa ser det som en lite "konstig semester", menar Bart Rijs.

– Barnen frågar efter sina pappor och frågar när de ska få åka hem. Det är hemska frågor för mammor att behöva besvara, och där försöker vi hjälpa till.

Hundratusentals personer har redan tagit sig över gränserna till Moldavien och Rumänien. Bart Rijs tror att det finns en stor risk att antalet kan öka kraftigt de närmaste veckorna. Behovet av hjälp till de som flyr kommer även bli större.

De barn och vuxna som kom under krigets första dagar hade i de flesta fall inte bevittnat stridigheter på nära håll eller varit i närheten av krigets våldsamma sida, säger han.

– Fler människor kommer att ha svårare upplevelser med sig i bagaget.

Fakta: Organisationen War Child

War Child är en icke-statlig organisation som grundades 1993. Den riktar hjälpinsatser, utbildning och psykosocialt stöd till barn, unga och barnfamiljer som befinner sig i eller har flytt krigs- och konfliktzoner.

War Child etablerades i Sverige 2016, i form av insamlingsstiftelsen War Child Sverige.

Källa: War Child

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons