Annons
Nyheter

Barnen undrar: När får man kramas igen?

Kan man bli smittad av ett myggbett? Och när får vi köpa lösgodis igen?
TT lät några barn få ställa sina frågor om coronaviruset. Här svarar Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, på deras frågor.
Coronaviruset • Publicerad 2 maj 2020
När får man börja köpa lösgodis igen? frågar sig sjuåriga Thea Nygren–Znidar från Lindome.
När får man börja köpa lösgodis igen? frågar sig sjuåriga Thea Nygren–Znidar från Lindome.Foto: Adam Ihse/TT
Kan djur smittas av viruset? undrar tioårige Petter Wåke.
Kan djur smittas av viruset? undrar tioårige Petter Wåke.Foto: Adam Ihse/TT
I andra länder har de bestämmelser att alla måste vara inne. Varför får vi vara ute när det inte är tillåtet i andra länder? frågar 14-åriga Millie Lyons från Mölndal.
I andra länder har de bestämmelser att alla måste vara inne. Varför får vi vara ute när det inte är tillåtet i andra länder? frågar 14-åriga Millie Lyons från Mölndal.Foto: Adam Ihse/TT
Varifrån kommer viruset från början? frågar nioårige Alvin Nygren–Znidar från Lindome.
Varifrån kommer viruset från början? frågar nioårige Alvin Nygren–Znidar från Lindome.Foto: Adam Ihse/TT
Hur länge kommer det här att hålla på? undrar sexårige Tage Adiels från Mölndal.
Hur länge kommer det här att hålla på? undrar sexårige Tage Adiels från Mölndal.Foto: Jonas Dagson /TT
Kommer viruset komma tillbaka nästa år? frågar tioåriga Ester Beck–Adiels från Mölndal.
Kommer viruset komma tillbaka nästa år? frågar tioåriga Ester Beck–Adiels från Mölndal.Foto: Jonas Dagson /TT
Bakre raden: Millie Lyons och Matilda Wåke. Främre raden: Petter Wåke, Alvin Nygren–Znidar och Thea Alvin Nygren–Znidar.
Bakre raden: Millie Lyons och Matilda Wåke. Främre raden: Petter Wåke, Alvin Nygren–Znidar och Thea Alvin Nygren–Znidar.Foto: Adam Ihse/TT
Tage Adiels och Ester Beck-Adiels. Tage undrar, som de flesta av oss, hur länge "det här" ska hålla på.
Tage Adiels och Ester Beck-Adiels. Tage undrar, som de flesta av oss, hur länge "det här" ska hålla på.Foto: Jonas Dagson /TT
Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, svarar på barnens frågor om coronaviruset.
Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, svarar på barnens frågor om coronaviruset.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kan man bli smittad genom ett myggbett? undrar 14-åriga Matilda Wåke från Mölndal.
Kan man bli smittad genom ett myggbett? undrar 14-åriga Matilda Wåke från Mölndal.Foto: Adam Ihse/TT

Petter Wåke, 11 år, Mölndal

Fråga:Kan djur smittas av viruset? Kan det vara farligt för djur att bli smittade?

Svar:Ja, det kan de. Man har sett att någon enstaka katt eller hund smittats. Men det verkar inte vara farligt för djuren.

Millie Lyons, 14 år, Mölndal

Annons

Fråga:Jag har astma. Skulle det vara farligare för mig om jag blev smittad?

Svar:Använder du din astmamedicin verkar det inte vara någon större fara. Barn kan bli sjuka och få feber, men har fått väldigt lite sjukdom av viruset.

Fråga:I andra länder har de bestämmelser att alla måste vara inne. Varför får vi vara ute när det inte är tillåtet i andra länder?

Svar:I olika länder tänker man olika om hur man gör med regler. I Sverige litar vi på varandra. Vi vet att det är viktigt att man är ute och rör på sig. Och vi hoppas att alla, barn som vuxna, håller avstånd till varandra.

Tage Adiels, 6 år, Mölndal

Fråga:Hur länge kommer det här att hålla på?

Svar:Jag önskar att jag visste det. Men vår bästa gissning är att det borde lugna ner sig till sommaren. Men det innebär inte att allt blir som vanligt igen. Vi måste nog vara försiktiga ett bra tag till.

Alvin Nygren–Znidar, 9 år, Lindome

Fråga:Varifrån kommer viruset från början?

Svar:Det finns flera olika slags coronavirus och de finns i stor omfattning hos fladdermöss. Vad gäller den här sjukdomen som vi kallar covid-19 så finns det ett nästan exakt likadant virus hos fladdermöss. Vi är ganska så säkra på att viruset kommit från fladdermusen. Sedan kan det ha varit hos något annat djur en period innan det till slut kommit till människan.

Matilda Wåke, 14 år, Mölndal

Fråga:Jag har hört att coronaviruset trivs bättre när det är kallt. Kommer det att bli bättre nu när det blir sommaren?

Svar:Viruset sprids genom de små droppar som kastas iväg när man nyser. Dropparna sprids längre när det är torrt i luften och det är det när det är kallt. Sedan är det också så att när det är kallt tränger vi ihop oss inomhus. Så när vi är ute, håller avstånd och det är fukt i luften brukar spridningen av smittan minska.

Annons

Fråga:Jag har hört att det smittar via vätskor och att djur kan bli smittade. Kan man bli smittad genom ett myggbett, för myggor suger ju blod?

Svar:Det finns inga rapporter om att man myggor smittar. Det här viruset smittar i luftvägarna, där man andas, inte i blodet.

Fråga:Ungefär hur många i Sverige kommer att blir smittade?

Svar:Vi tror det blir många till slut. Viruset är väldigt smittsamt men det flesta blir väldigt lite sjuka. Men antagligen blir det mer än hälften av befolkningen, kanske ännu fler.

Fråga:Om man hittar ett botemedel, kan de bli så att coronamedicinen kommer att kosta mycket pengar? Är det bara rika som kommer att kunna få del av det? Blir det i så fall inte jätteorättvist?

Svar:Vilken bra fråga. I Sverige har vi, tack och lov, ett system som säger att oavsett hur mycket pengar man har ska man ha rätt till sjukvård, och det gäller särskilt för barn. Så i Sverige är medicin som man behöver kostnadsfri för barn. Men i andra länder där man har ett annat system, kan det vara ett problem.

Fråga:I Sverige sitter vi inte i karantän. Men i andra länder som har karantän kan det bli många smittade på en gång när de slutar med karantänen. Vad finns det för anledning att man sätter folk i karantän på det sättet?

Svar:Man gör olika bedömningar. Det som de här länderna hoppas på är att man ska hinna lära sig mer om sjukdomen och att man ska hinna få fram vacciner och mediciner. Men det tar lång tid innan det kommer och i Sverige tror vi inte att det är en möjlig väg.

Thea Nygren–Znidar, 7 år, Lindome

Fråga:När får man börja kramas igen?

Svar:Jag hoppas du kramar dina familjemedlemmar redan nu. Och du kan krama de som är i den egen ålder så länge ni är friska. Men att krama äldre får du vänta med ett tag till. Svårt att säga hur länge.

Annons

Fråga:När får man börja köpa lösgodis igen?

Svar:Det finns inget förbund mot att köpa lösgodis. Men man ska vara försiktig. Själv köper jag inte lösgodis nu, utan tycker det är bättre att köpa godis i påsar.

Ester Beck–Adiels, 10 år, Mölndal

Fråga:Kommer viruset tillbaka nästa år?

Svar:Det finns en risk att det kommer tillbaka till vintern. Den här typen av virus har en ofta ett mönster att de kommer tillbaka på vinterhalvåret. Och vi tror att det kan komma tillbaka många år. På sikt kommer vi att bygga upp en immunitet, ett skydd, mot viruset.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons