Annons
Nyheter

Två års fängelse för sexbrott på förskola

En barnskötare som jobbat på en förskola i Botkyrka söder om Stockholm fotade och filmade barn, exempelvis när de bytte om.
Nu döms han till fängelse för bland annat sexuellt ofredande och kränkande fotografering.
Brott • Publicerad 14 maj 2020
En barnskötare som jobbat på en förskola i Botkyrka söder om Stockholm döms till fängelse för sexbrott. Arkivbild.
En barnskötare som jobbat på en förskola i Botkyrka söder om Stockholm döms till fängelse för sexbrott. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Mannen döms av Södertörns tingsrätt till två års fängelse för bland annat grovt barnpornografibrott, grovt sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande och kränkande fotografering. Brotten ska ha ägt rum under åren 2014–2016 och riktats mot totalt 13 barn.

Han döms också till att betala skadestånd till brottsoffren på mellan 10 000 och 50 000 kronor.

Annons

"Mannen har erkänt alla gärningar. Frågorna i målet har främst gällt hur brotten ska rubriceras och hur påföljden ska bestämmas" säger rättens ordförande chefsrådmannen Tore Gissin i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Har underlättat

Åklagaren i målet, Anna Lapinska, är både nöjd och missnöjd med tingsrättens dom.

– Jag är nöjd med att tingsrätten håller med mig om hur gärningarna ska rubriceras. Sedan kan jag konstatera att han döms till två års fängelse och jag hade yrkat på tre. Men jag har ännu inte landat i om jag ska överklaga av det skälet, säger Anna Lapinska.

Att barnskötaren erkänt brott har förstås underlättat arbetet med målet, säger hon.

– Det har ju påtalats vid förhandlingen och tingsrätten har i straffmätningen beaktat att den misstänkte varit behjälplig i utredningen och underlättat den.

Fick tips

Det var efter ett tips till polisen som utredningen mot mannen, som anhölls i januari i år, inleddes. Husrannsakningar ledde till omfattande fynd av övergreppsmaterial på barn som mannen laddat ned från nätet, drygt 40 000 bilder och över 1 000 filmer.

Bland det nedladdade materialet hittade polisen också bilder och filmer som mannen producerat själv, på den förskola i Botkyrka där han jobbat som barnskötare.

Filmat barnen

Det grova sexuella övergrepp som mannen döms för gäller att han vidrört ett av barnens underliv, samtidigt som han filmat övergreppet. De sexuella ofredandena handlar bland annat om att han filmat en flickas trosor och underliv när hon satt i hans knä.

I fallen som rör kränkande fotografering har mannen i smyg filmat förskolebarn när de bytte om. Flera av de bilder och filmer mannen tagit har sedan också lagts upp på nätet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons