Annons
Nyheter

Batljan släppt – brottsmisstankar kvarstår

Fastighetskungen Ilija Batljan, som anhölls i tisdags, har släppts. Men brottsmisstankarna kvarstår, enligt Ekobrottsmyndigheten.
Brott • Publicerad 6 maj 2020
Ilija Batljan har släppts. Arkivbild.
Ilija Batljan har släppts. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

På eftermiddagen meddelade både fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), där Batljan är vd och huvudägare, och Ekobrottsmyndigheten att han har släppts. Enligt SBB går han med omedelbar verkan in i rollen som vd igen.

Han har försatts på fri fot eftersom utredningen kan bedrivas utan att ha honom frihetsberövad, säger hans advokat Filip Rydin.

Annons

– Vi tolkar det som en positiv signal för hans vidkommande. Från början har han varit väldigt tydlig med att han tillsammans med mig kommer att fortsätta biträda åklagarna i det här ärendet. Min uppfattning är att det är vad som lett till frisläppandet.

Först chockad

TT: Hur mår din klient?

– Om man berövas sin frihet blir man i regel väldigt chockad. Att försättas på fri fot är förenat med motsvarande lättnad. Så är det så klart i det här fallet också, säger Rydin.

Inga misstankar har skrivits av, men eftersom Batljan försatts på fri fot väntar nu inga häktningsförhandlingar.

– Men finns det behov av ytterligare förhör kommer han att fortsätta biträda åklagarna, säger Rydin.

– Batljan förnekar med bestämdhet alla anklagelser, sade Rydin till TT tidigare under dagen.

Flera misstänkta

Misstankarna mot Batljan, som grundade SBB, rör brott mot marknadsmissbrukslagen. Exakt vad anklagelserna gäller kan Rydin inte svara på:

– Åklagaren har belagt både mig och min klient med så kallat yppandeförbud. Det är också vanskligt att som försvarare att uttala sig i så tidigt läge av en utredning.

Ekobrottsmyndigheten vill inte heller säga vad misstankarna består i.

Ytterligare fem personer förutom Batljan är misstänkta i utredningen, enligt Dagens industri.

"Oerhört otroligt"

Annons

På SBB tar man emot nyheten om att vd:n försatts på fri fot med stor glädje.

– Jag har ett otroligt stort förtroende för Ilija och har alltid uppfattat honom som oerhört omdömesgill. Att han skulle göra något som strider mot lagen är oerhört otroligt, säger styrelseordföranden Lennart Schuss.

Enligt honom har bolagets verksamhet fortsatt utan hinder under de senaste dagarna.

– Han kommer tillbaka i morgon och fortsätter som vanligt.

Lennart Schuss säger också att misstankarna inte rör några affärer som bolaget har gjort, och att ingen annan person med koppling till bolaget är misstänkt.

Fakta: Ilija Batljan

Ilija Batljan är 52 år.

Han är vd och grundare av fastighetsföretaget Samhällsbyggnadsbolaget (SBB).

Batljan var under flera år aktiv inom Socialdemokraterna. Han var kommunalråd i Nynäshamn och senare landstingspolitiker.

2011 lämnade han politiken och gav sig in i fastighetsvärlden. Han blev chef i fastighetsbolaget Dombron som sedan bytte namn till Rikshem.

Han fick sparken som vice vd för Rikshem i slutet av 2015 efter ha gjort stora fastighetsaffärer utan att informera styrelsen.

2016 bildade han SBB. Bolaget har drygt 13 000 lägenheter på ett 30-tal orter runtom i Sverige, till stor del i så kallade miljonprogramsområden.

Tisdagen den 5 maj anhölls Batljan misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. Han släpptes den 6 maj, men brottsmisstankarna kvarstår.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons