Annons
Nyheter

Belarus anklagar Sverige – framför protest

Belarus har kallat upp Sveriges ambassadör i Minsk för att framföra en formell protest.
Två belarusiska män som gömde sig på ambassaden i drygt ett och ett halvt års tid lyckades till sist lämna landet och Sverige anklagas för att ha smugglat ut dem.
Belarus • Publicerad 12 juli 2022
Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.Foto: Ramil Sitdikov/poolfoto via AP/TT

Ambassadören Christina Johannesson tillkallades på måndagen, rapporterar belarusiska och ryska statsmedier.

Där sägs hon ha mottagit något slags formell protestnot.

Annons

"Sett till de ovänliga steg som har tagits av det officiella Stockholm har chefen för den svenska ambassaden underrättats om de åtgärder som Belarus har vidtagit avseende ambassaden och dess anställda", meddelar Belarus utrikesdepartement enligt den statligt styrda nyhetsbyrån Belta.

Det svenska utrikesdepartementets presstjänst skriver till TT att ett möte har ägt rum men att det som sades vid mötet inte kommer att kommenteras närmare.

Deltog i protester

Ambassaden inhyste under drygt ett och ett halvt års tid två belarusiska män som är efterlysta av den belarusiska säkerhetsapparaten. De två, far och son, hade deltagit i de massprotester som följde på det riggade omvalet av ledaren Aleksandr Lukasjenko sensommaren 2020.

Männen anklagas enligt belarusiska UD för "universellt erkända och socialt farliga" handlingar. Protesterna var förbjudna och männen sades inte ha hörsammat polisers order.

Männen förklarade sitt beslut att hoppa över stängslet till den svenska ambassaden med att de befarade att de skulle fängslas och utsättas för tortyr, likt många andra som hade deltagit i protesterna.

På ambassaden satt de fast i ett diplomatiskt dödläge. Från svenskt håll konstaterades att de hade tagit sig in på ambassadområdet på olovligt vis, men i övrigt ville UD inte kommentera vilka åtgärder som vidtogs.

"Valt att lämna"

För ungefär en månad sedan meddelades att männen hade lämnat den hårt bevakade ambassaden.

– De två män som olovligen vistats på Sveriges ambassads område i Minsk har själva valt att lämna ambassadområdet, sade Staffan Fjellander på UD:s pressjour till TT då, utan att ge ytterligare detaljer.

Männen gömdes enligt uppgifter i en ambassadbil och kördes till ett sjukhus i en närliggande stad, vilket bland andra statsfinansierade amerikanska Radio Free Europe har rapporterat. Sedan tog de sig till gränsen till Lettland, där de har sökt asyl.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons