Annons

Belarus inleder plötslig militärövning

Belarus har inlett en plötslig militärövning, säger landets försvarsdepartement. Syftet är att testa sin armés beredskap och träna dess stridsförmåga, enligt departementet.
Belarus • Publicerad 4 maj 2022
Stridsvagnar under en rysk-belarusisk stridsövning i Belarus dagarna före Ryssland inledde sin invasion av Ukraina i februari.
Stridsvagnar under en rysk-belarusisk stridsövning i Belarus dagarna före Ryssland inledde sin invasion av Ukraina i februari.Foto: Aleksander Zemlianichenko Jr/AP/TT

Belarus, som gränsar till Ukraina och allierad med Moskva, säger sig har inlett den stora militärövningen på onsdagen för att testa förmågan att "gå upp i beredskap, förflytta sig till förutbestämda platser och genomföra stridsträning", enligt departementet.

"Målet är att utveckla beredskapen och förmågan hos styrkorna att reagera fort i en möjlig kris", skriver departementet vidare och beskriver det som en "överraskningsövning".

Annons

Man har också publicerat foton på konvojer med fordon, inklusive stridsvagnar som åkte längs vägar.

Övningen kommer att bevakas noga av Kiev som upprepade gånger anklagat Belarus för att planera att sända trupper till Ukraina för att hjälpa Ryssland.

Belarus har i nästan 30 år styrts med järnhand av diktatorn Aleksandr Lukasjenko, som har nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons