Annons
Nyheter

Fritt fram för Sverigeresor i sommar

Från och med den 13 juni blir det fritt fram för resor inom Sverige för den som är symtomfri. Det beskedet lämnar statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens. Men budskapet är samtidigt att faran inte är över.
Coronaviruset • Publicerad 4 juni 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) vid regeringens pressträff om ändringar i reserestriktionerna.
Statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) vid regeringens pressträff om ändringar i reserestriktionerna.Foto: Sören Andersson/TT

Anledningen till att restriktionerna nu ändras är enligt Löfven att pandemisituationen i Sverige har förbättrats.

– De senaste veckorna har antalet människor som vårdas på sjukhus och som intensivvårdas minskat, säger han och fortsätter:

Annons

– Det innebär att Sverige är på väg in i ett bättre läge.

Coronapandemin har begränsat svenskarnas rörlighet inte bara i världen utan också inom landet. I början av pandemin avrådde myndigheterna från icke nödvändiga resor för att minska smittspridningen i landet.

Sedan i maj gäller att resor som motsvarar max två timmar med bil från hemorten får göras under vissa förutsättningar. Rekommendationen har dock varit att tänka igenom om en resa inom Sverige alls är nödvändig.

– Svenska folket kommer minnas den här våren som en prövningens tid, säger Stefan Löfven.

Men i takt med att sommaren närmat sig har önskemål om ökad rörlighet, åtminstone inom Sverige, växt sig allt starkare både från den hårt pressade besöksnäringen och semestersugna svenskar. Och nu kommer alltså det efterlängtade beskedet från regeringen.

Fortsatt besöksförbud

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) inskärper att de hävda reserestriktionerna inte innebär att pandemin är över i Sverige.

– Även om vissa restriktioner nu lyfts innebär det absolut inte att livet återgår till det normala, säger hon.

– Viktiga restriktioner kommer att ligga fast, till exempel besöksförbudet på äldreboenden.

Även om det finns tecken på att pandemin mattas av på vissa ställen betyder det inte att vi kan slappna av, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Folkhälsomyndigheten bedömer att inrikes resor som genomförs av symtomfria personer kan tillåtas om man tar tydligt ansvar och håller avstånd, säger Hallengren.

Annons

– Ni som ger er ut och reser behöver ta ansvar. Trängsel är inte acceptabelt, säger hon vidare.

Risktagande

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson trycker på vikten av att fortsätta att hålla avstånd för att minska risken för smittspridning.

– Ett ökat resande får inte innebära att man släpper på den sociala och fysiska distanseringen, säger han.

Johan Carlson ser en risk, om än hanterbar, med att nu släppa på reserestriktionerna.

– Det finns ett visst risktagande här, det är jag helt medveten om. Men man är väldigt tydlig med att resande går att genomföra där distanseringen ska ligga kvar. Då tror jag inte att resande i sig kan innebära påtagliga risker.

Sammantaget behöver inte risknivån bli högre, säger han.

– Men vi måste vara tydliga med att säga att faran inte är över.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons